Companii

Petrom: incercam sa reducem costurile rafinariilor noastre, care sunt printre cele mai scumpe din Europa

11.04.2006, 00:00 22

Compania va investi un miliard de euro in urmatorii cinci ani in retehnologizarea si scaderea costurilor de productie la rafinariile Arpechim Pitesti si Petrobrazi Ploiesti.

Conducerea companiei a prezentat, ieri, noul portofoliu de carburanti din statiile Petrom, la standarde Euro 4, care inlocuieste produsele petroliere prezente pana acum in benzinarii. "Ambele rafinarii aflate in portofoliul Petrom se situeaza in clasamentul celor mai scumpe rafinarii din Europa", a declarat Jeffrey Rinker, membru al comitetului executiv Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare si produse petrochimice.

Fostul director in cadrul BP a fost cooptat in conducerea Petrom la inceputul acestui an.

"Investitiile anuntate de Petrom in segmentul de rafinare vizeaza reducerea acestor costuri, precum imbunatatirea calitativa a carburantilor rezultati astfel incat acestia sa se afle in conformitate cu normele UE", a adaugat reprezentantul Petrom.

Compania urmareste in cadrul acestui program cresterea ratei de utilizare a rafinariei la 95%, de la 80 in prezent, si marirea duratei dintre revizii la 5 ani.

Pana in 2010, Petrom, cea mai mare companie romaneasca intrata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV a anuntat un program de investitii de un miliard de euro in cele doua rafinarii detinute.

"Toti noii carburanti sunt produsi in rafinariile Petrom", a mai spus Rinker. "Incercam sa facem mai devreme combustibilii care vor fi obligatorii din 2007", a adaugat reprezentantul Petrom. Compania a anuntat ca va pune in functiune in primul trimestru al acestui an o investitie de 42 de milioane de euro intr-o instalatie de hidrotratare a distilatului de vid pentru obtinerea de produse petroliere cu continut scazut de sulf, potrivit standardelor europene in domeniu.

Proiectul a fost executat de catre un consortiu sud-coreean format din companiile LG International si SK&EC, in cadrul unui proces amplu de retehnologizare a rafinariilor Petrom. In perioada 2006-2008, compania va aloca aproximativ 110 milioane de euro pentru realizarea unei instalatii de hidrogen la rafinaria Arpechim Pitesti, unor instalatii hidrofinare motorina, respectiv benzina la Petrobrazi Ploiesti, precum si pentru logistica si imbunatatirea depozitelor.

Compania a lansat de la 1 aprilie un nou portofoliu de carburanti care il va inlocui pe cel vechi in toata reteaua de benzinarii Petrom. Toti carburantii inclusi in portofoliu au un nivel redus de sulf care respecta normele reducerii poluarii Euro 4.

Pentru 2006, Petrom a anuntat construirea a 40 de benzinarii Petrom V, reconstruirea a 75 de puncte de alimentare, precum si operarea unui numar de 300 de benzinarii in sistem Full Agency.

Potrivit acestui sistem, compania este in continuare proprietarul benzinariilor, dar acestea vor fi conduse de agenti, care administreaza in numele Petrom benzinaria. Angajatii din benzinarii vor figura ca angajati ai agentului Petrom, care va incasa un anumit procent din vanzarile realizate in benzinarie. Pana in 2010, compania vizeaza construirea a 250 de statii Petrom V.

In prezent, compania detine 6 benzinarii dupa modelul Petrom V si are in constructie inca noua.

Compania a anuntat saptamana trecuta achizitionarea a 30 de statii de la MOL Romania si a afacerii MOL Aviation Romania pentru care a dat in schimb 11 statii, platind bani pentru diferenta de valoare. Benzinariile preluate de la MOL sunt o parte din fostele statii Shell, achizitionate de grupul ungar prin doua tranzactii a caror valoare cumulata a fost de peste 90 de milioane de euro. Surse de pe piata situeaza valoarea platilor facute de Petrom catre MOL la 20-30 de milioane de euro.

Cele 11 statii Petrom cedate sunt situate atat in Capitala, cat si in provincie.

"Vom face si alte achizitii pe piata romaneasca, chiar si de la benzinarii particulari", a precizat Tamas Mayer, membru al comitetului executiv, responsabil cu activitatea de marketing. "Aceasta oferta a fost disponibila pe piata, iar noi am profitat de ea", a adaugat Mayer.

OMV detine 51% din Petrom si are un pachet de 9% la Mol. Capitalizarea bursiera a companiei era ieri de 8,66 mld. euro la un pret de 0,54 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO