Companii

Petrom aloca 50 mil. euro intr-un proiect IT pentru a obtine date in timp real despre afacere

Petrom aloca 50 mil. euro intr-un proiect IT pentru a obtine date in timp real despre afacere

Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom: Implementarea SAP este in prezent unul dintre cele mai mari proiecte IT din Romania

17.10.2006, 19:27 127

Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, a anuntat investitia a aproximativ 50 de milioane de euro in implementarea unui sistem de planificare a resurselor (ERP) de SAP, cel mai mare producator de solutii software pentru afaceri.
In cadrul proiectului, pe langa SAP si partenerii sai vor mai participa si alte companii precum IBM sau S&T. Coordonatorul proiectului va fi Capgemini, unul dintre cei mai mari consultanti IT din lume.
"Cu investitii de peste 50 de milioane de euro si o echipa constituita din circa 100 de experti locali si internationali, implementarea SAP este in prezent unul dintre cele mai mari proiecte IT din Romania", a declarat Reinhard Pichler, directorul financiar al Petrom.
Implementarea SAP in Petrom a inceput in luna iunie si va continua pana la sfarsitul anului 2007, conform oficialilor Petrom. Concomitent va avea loc un program de instruire si calificare a salariatilor Petrom pentru noul sistem. Conform Petrom, circa 5 mil. euro vor fi utilizati pentru dezvoltarea experientei locale privind aplicatia software SAP.
Aplicatia va fi introdusa pentru a sustine procesele de baza din domeniile financiar, control, managementul materialelor, vanzari si distributie ca si resurse umane. "Petrom isi consolideaza datele din aproximativ 100 de sisteme locale intr-unul singur, SAP. Acest proces va creste transparenta, va genera posibilitati de raportare in timp real si un flux informational mai rapid, cu o calitate ridicata a datelor, care vor sustine eficienta operatiunilor Petrom", a afirmat Christian Ogris, directorul IT al Petrom.
"Proiectul nu implica numai costuri cu licentele, ci si costuri cu alte componente, precum cel de scolarizare, logistic, infrastructura sau de consultanta", a declarat pentru ZF Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania. "Este nevoie de scolarizare in acest proiect pentru ca angajatii Petrom trebuie sa inteleaga procesele unui business modern, nu numai cum sa foloseasca software-ul de management al afacerii", a adaugat el.
"Este poate unul dintre cele mai de anvergura proiecte de acest gen din Romania, dar si din regiune. In mod sigur, pe piata locala este cel mai mare din punct de vedere al numarului de utilizatori ce vor folosi noul sistem", a declarat pentru ZF Eugen Schwab-Chesaru, directorul general pentru Europa Centrala si de Est al companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC). Anvergura este data de complexitatea proiectului si a numarului mare de oamenii care vor lucra la el, sustine oficialul PAC.
Faptul ca o companie din sectorul energetic anunta unul dintre cele mai mari investitii IT de pe piata locala nu este o surpriza pentru analistii din piata. "In primul rand sunt bani in acest sector. In al doilea rand este sectorul unde s-au realizat privatizari mari, si primul pas dupa cumpararea unei companii este implementarea unui sistem informatic cat mai performant", a explicat Schwab-Chesaru.
"Este normal ca sectorul energetic sa fie unul dintre cei mai mari clienti pe piata de aplicati de management al afaceriilor. In acest sector exista cea mai mare competitivitate, fluctuatiile sunt foarte mari si ai nevoie de un control cat mai bun al afacerii", a mai spus Tomsa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO