Companii

Petrom a luat 44 mil. dolari pe datoriile Rafo

29.05.2006, 00:00 24

Compania petroliera Petrom a cesionat creantele asupra rafinariei Rafo Onesti catre compania Calder-A International, inregistrata in Olanda, pentru suma de 44 de milioane de dolari (35 de milioane de euro). Aceasta suma reprezinta castig pentru Petrom, datoriile neplatite ale Rafo fiind trecute pe provizioane de catre Petrom in anul 2004.

In urma acestei tranzactii, Petrom a renuntat astfel la toate pretentiile referitoare la creantele asupra Rafo, care dateaza din perioada 2001-2003.

"Petrom anunta ca a primit ca pret al ce-siunii suma de 44 milioane de dolari si considera ca prin aceasta tranzactie toate aspectele legale privind Rafo sunt finalizate", se arata intr-o raportare trimisa de Petrom catre Bursa de Valori.

Conform ultimelor informatii disponibile, Calder-A International este actionarul majoritar al Rafo, dupa ce a ajuns la o intelegere cu Balkan Petroleum, fostul proprietar al rafinariei din Onesti, pentru preluarea participatiei majoritare, care a fost obiectul unei dispute intre cele doua parti. Contractul dintre Calder-A si Balkan Petroleum pentru preluarea a 98% din actiunile Rafo a fost incheiat in iulie 2005.

Acordul trebuie avizat de AVAS, pentru ca firma Calder sa preia toate obligatiile asumate de Balkan Petroleum prin contractul de privatizare a rafinariei, inclusiv datorii catre buget in valoare de circa 600 de milioane de lei (170 de milioane de euro).

Reprezentantii Petrom nu au precizat care este valoarea creantelor pe care compania le avea asupra Rafo. Conform informatiilor disponibile, la sfarsitul lui 2003 creantele Petrom asupra Rafo se ridicau la aproximativ 150 de milioane de lei (circa 36,5 milioane de euro). Aceste creante au fost acumulate in perioada 2001-2003 in urma unor livrari de petrol ale Petrom catre Rafo.

Grupul OMV, care a preluat pachetul majoritar de actiuni al Petrom in 2004, a constituit provizioane nedeductibile pentru creantele pe care compania le avea de recuperat de la diversi debitori, printre care rafinariile Rafo si Astra Romana. In aceste conditii, intreaga suma provenita din aceasta tranzactie reprezinta venituri pentru Petrom.

Petrom a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net de 247 de milioane de euro, de peste trei ori mai mare comparativ cu perioada similara a lui 2005. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 877 de milioane de euro, fiind cu 50% mai mare fata de vanzarile din primele trei luni ale anului trecut.

Petrom si-a imbunatatit profitabilitatea datorita cresterii preturilor la titei, care a reusit sa compenseze pierderile inregistrate din activitatea de rafinare si distributie.

Pentru acest an Petrom si-a bugetat un profit net de circa 557 de milioane de euro (1,98 miliarde de lei la un curs mediu de 3,55 lei/euro). Castigul net al Petrom ar urma sa fie astfel cu 42% mai mare decat in 2005, cand acesta s-a ridicat la 391 milioane de euro. Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 3,09 miliarde de euro (10,97 miliarde de lei), comparativ cu 2,97 miliarde de euro in 2005.

Grupul austriac OMV controleaza 51% din capitalul Petrom, in timp ce statul are o participatie de peste 30%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) controleaza 2,03% din actiuni, iar Fondul Proprietatea un pachet de 9,9%.

Actiunile Petrom sunt listate la Categoria I a Bursei de Valori, ultima tranzactie cu acestea derulandu-se vineri la pretul de 0,52 lei/actiune, in crestere cu 6,8% fata de sedinta precedenta. Capitalizarea bursiera a Petrom se ridica la 8,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO