Companii

Petrom a cazut cu 7% de frica salariatilor

05.04.2006, 00:00 13

Teama ca salariatii Petrom care vor primi actiuni in valoare de 700 mil. euro le vor vinde imediat pe Bursa a cuprins ieri piata de capital.

Actiunile Petrom, cea mai mare companie cotata pe Bursa, au scazut cu aproape 7% pe parcursul sedintei de ieri si au incheiat ziua cu o scadere de 5,2% fata de sedinta anterioara, dupa ce pe piata au inceput sa se amplifice temerile privind intrarea pe piata, la vanzare, a unui pachet de 8% din actiunile companiei, in valoare de peste 700 de milioane de euro.

Este vorba de pachetul de actiuni pe care statul trebuie sa il vanda salariatilor Petrom, modalitatea de vanzare urmand sa fie stabilita probabil in urmatoarele zile.

Valoarea bursiera a Petrom a pierdut ieri 480 de milioane de euro, ajungand la 8,6 miliarde de euro, iar din aceasta cauza, capitalizarea totala a Bursei a coborat sub pragul de 18 miliarde de euro, dupa ce depasise luna trecuta 20 miliarde de euro. Petrom a atins pe parcursul zilei 0,535 lei/actiune si a incheiat ziua la 0,545 lei/actiune, fiind cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni in valoare de 1,5 milioane de euro.

Brokerii si investitorii se tem ca Guvernul va aproba vanzarea pachetului de actiuni Petrom direct catre salariati, iar acestia ar putea avea posibilitatea sa vanda actiunile imediat pe piata, in conditiile in care le vor cumpara la un pret de aproape trei ori mai mic.

"Problema vanzarii actiunilor catre salariati este cea care trage cotatia in jos. Pentru acestia va fi o afacere buna chiar daca vand la 0,45 sau la 0,4 lei/actiune daca nu vor avea interdictia de a vinde o perioada, avand in vedere ca cumpara la 0,2 lei/actiune," spune Raras Nilas, directorul BT Securities.

Salariatii BCR, de exemplu, care au cumparat actiunile la un pret mult mai mic decat Erste, nu au interdictia de a le vinde timp de trei ani de la momentul cumpararii.

"Pretul la care salariatii vor putea cumpara pare mic, dar era mai mare decat pretul de pe piata atunci cand s-a decis ca salariatii vor avea dreptul sa cumpere. Din acest punct de vedere nu vad de ce s-ar impune restrictii la vanzare", spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities. Conform contractului de privatizare a Petrom salariatii pot cumpara actiuni la 5,25 eurocenti/actiune, ceea ce la cursul actual al euro inseamna 0,18 lei/actiune. Pe piata actiunile Petrom au fost cotate la 0,54 lei/actiune.

Ministrul economiei, Codrut Seres, afirmase luni ca spera ca memorandumul privind vanzarea actiunilor Petrom catre salariati ar urma sa fie luat in discutie in sedinta de guvern de saptamana aceasta, care ar urma sa aiba loc astazi.

Potrivit acestuia, ministerul pe care il conduce a propus Guvernului doua variante: vanzarea pachetului de actiuni direct catre salariati sau vanzarea indirecta prin intermediul Asociatiei Salariatilor din Petrom, condusa de Liviu Luca.

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu declarasera anterior ca sunt in favoarea vanzarii actiunilor direct catre salariati.

Reprezentantii Guvernului nu au putut preciza ieri daca problema vanzarii celor 8% din Petrom catre salariati se va afla pe agenda sedintei de Guvern de astazi.

"Informatiile privind discutarea in guvern a vanzarii a 8% din Petrom catre salariati au fost cele care au generat scaderea. Peste asta s-a suprapus si un ordin mai mare de vanzare, probabil din partea unui investitor strain", spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities.

Pe piata s-au observat de mai mult timp vanzari ale investitorilor straini, in special pe Petrom si BRD. De altfel BRD a coborat ieri cu 1,75%, incheind ziua la 16,8 lei/actiune, cel mai mic pret inregistrat de la finalul lunii ianuarie. Peste scaderea Petrom s-a suprapus si tendinta descendenta de pe pietele din regiune, Polonia, Ungaria, Cehia sau Rusia incheind ziua pe scadere. Cele mai mari pierderi s-au inregistrat insa la Bursa de la Bucuresti, indicele ROTX al pietei romanesti, calculat de Bursa din Viena, incheind ziua cu o pierdere de peste 2%.

Petrom se afla de mai multe saptamani pe o tendinta de scadere, dupa ce a atins la inceputul anului un maxim de 0,655 lei/actiune. Scaderea de ieri a confirmat aceasta tendinta, cotatia atingand un nou minim al ultimelor doua luni. Unul dintre cei mai mari actionari minoritari ai Petrom, SIF Oltenia, a pierdut ieri 1,5% din valoare, cea mai mare scadere dintre SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO