Companii

Petrolexportimport: profit de 1 mil. dolari

20.11.2003, 00:00 19

Compania de comert cu produse petroliere Petrolexportimport Bucuresti a incheiat primele noua luni ale acestui an cu o cifra de afaceri de 1.065 miliarde de lei (31,8 milioane de dolari si cu un profit net de 33,5 miliarde de lei (1 milion de dolari). Cifra de afaceri, realizata aproape in exclusivitate revanzarea produselor petroliere, este aproape tripla in termeni nominali fata de cea din perioada similara a anului trecut, in timp ce cresterea profitului net in lei a fost de 77%.
La inceputul anului, compania isi propusese pentru acest an un profit net de doar 8,3 miliarde de lei, in timp ce veniturile totale ar fi urmat sa ajunga la 1.355 miliarde de lei.
Petrolexportimport este specializata in comert cu  benzina, motorina, produse petrochimice si aditivi pentru produse petroliere. Conform conducerii companiei, Petrolexportimport este principalul distribuitor de aditivi pentru benzina de pe piata romaneasca, acestia fiind procurati exclusiv din import. Doar in prima jumatate a anului, compania a importat peste 16.000 de tone de astfel de produse, mai mult decat dublu fata de primul semestru al anului trecut.
Petrolexportimport s-a orientat in prima parte a anului catre operatiunile de import, spre deosebire de 2002, cand operatiunle pe piata interna au crescut ca pondere in activitatea companiei. Operatiunile de import au generat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 10,5 milioane de dolari, fata de 2,5 milioane de dolari anul trecut, in timp ce operatiunile comerciale interne au crescut de la 0,8 milioane de doari la 3,4 milioane de dolari, mai ales datorita comertului cu motorina.
Actiunile Petrolexportimport au atins pe parcursul acestei luni un nou maxim al ultimilor patru ani de tranzactionare, 400.000 lei/actiune. Compania este cotata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, dar valoarea zilnica a tranzactiilor este in general redusa. Ultima cotatie de ieri a fost de 395.000 lei/actiune. In ultimele 12 luni, actiunile companiei au urcat cu aproximativ  50%.  Compania a distribuit an de an parti impornante din profit sub forma de dividende, iar rezultatele financiare bune raportate in acest an ii fac pe multi dintre actionari sa spere ca vor incasa dividende importante anul viitor. Profitul pe actiune al companiei dupa primele noua luni este de 76.300 de lei, in timp ce valoarea contabila a actiunilor depaseste cu putin 450.000 de lei.
Societatea a incheiat anul 2002 cu un profit net de 27,5 miliarde de lei (0,8 milioane de dolari), in scadere in termeni reali cu 64% fata de perioada similara a anului precedent si o cifra de afaceri de 740 miliarde de lei. Petrolexportimport a platit in acest an un dividend brut de peste 59.000 de lei/actiune  din profitul pe anul trecut.
Compania are un capital social de 65,7 miliarde de lei, divizat in de actiuni cu valoarea nominala de 150.000 de lei. Petrolexportimport este integral privata, actionarul majoritar fiind Laird Resources Ltd. care detine 71,5% din totalul capitalului societatii, in timp ce Petrolexportimport detine in portofoliu 6,7% din actiunile proprii. Cealalta parte a actiunilor a fost distribuita in cadrul Programului de Privaitzare in Masa.  Capitalizarea bursiera a companiei este de 5,2 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO