Companii

Petrolexportimport, de sase ori mai activa pe primele sase luni

14.08.2003, 00:00 20

Activitatea companiei de comert cu produse petroliere Petrolexportimport a crescut in primele sase luni ale anului de aproape sase ori fata de perioada similara a anului precedent.
Cresterea a fost reflectata de majorarea cifrei de afaceri de la 111 miliarde de lei in primul semestru al anului trecut, pana la 642 miliarde de lei in prima jumatate a acestui an. Cresterea cifrei de afaceri nu a insemnat insa si o majorare semnificativa a profitului, care a inregistrat o crestere in termeni nominali de 35%, ajungand la finalul lunii iulie la 16,5 miliarde de lei. #leadend#
Compania s-a orientat in prima jumatate a acestui an catre operatiunile de import spre deosebire de anul trecut, cand operatiunle pe piata interna au crescut ca pondere. Operatiunile de import au generat in prima jumatate a anului o cifra de afaceri de 10,5 milioane de dolari, fata de 2,5 milioane de dolari anul trecut, in timp ce operatiunile comerciale interne au crescut de la 0,8 milioane de doari la 3,4 milioane de dolari, mai ales datorita comertului cu motorina.
Conform conducerii companiei, Petrolexportimport este principalul distribuitor de aditivi pentru benzina de pe piata romaneasca, acestia fiind procurati exclusiv din import. In prima jumatate a anului, compania a importat peste 16.000 de tone de astfel de produse, mai mult decat dublu fata de primul semestru al anului trecut.  In prima jumatate a anului compania nu a realizat operatiuni de export, mai ales din cauza riscului pe care astfel de operatiuni il comporta, in conditiile instabilitatii manifestate pe piata mondiala a petrolului.
Societatea a incheiat anul 2002 cu un profit net de 27,5 miliarde de lei (0,8 milioane de dolari), in scadere in termeni reali cu 64% fata de perioada similara a anului precedent si o cifra de afaceri de 740 miliarde de lei.
Compania are un capital social de 65,73 miliarde de lei, divizat in 438.250 de actiuni cu valoarea nominala de 150.000 de lei. Petrolexportimport este integral privata, actionarul majoritar fiind Laird Resources Ltd. care detine 71,5% din totalul capitalului societatii, in timp ce Petrolexportimport detine in portofoliu 6,7% din actiunile proprii.
Actiunile companiei sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, unde s-au inscris in ultimele luni pe o tendinta usor ascendenta. In 2002, cresterea puternica a majoritatii actiunilor de la Bursa nu s-a reflectat insa asupra actiunilor companiei, care au avut o evolutie oscilanta. Ultimul pret de la Bursa al actiunilor Petrolexportimport este de 320.000 lei/actiune, iar valoarea de piata a companiei este de 4,3 milioane de dolari. Profitul pe actiune din primul semestrui a fost de 37.700 de lei. Investitorii se asteapta ca si in acest an compania sa distribuie o parte importanta a profitului sub forma de dividende. Anul trecut, actionarii au primit un dividend de aproape 60.000 lei/actiune, nivelul record fiind atins in 2000, cand Petrolexportimport a distribuit un dividend de net  408.000 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO