Companii

Petrolexportimport a intrat pe pierdere

13.05.2005, 19:05 12

Compania de comert cu produse petroliere etrolexportimport a inregistrat in primele trei luni o cifra de afaceri de 3 milioane de euro (112 miliarde de lei) in scadere cu peste 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Compania a inregistrat de asemenea o pierdere de aproape 140.000 de euro (5,16 miliarde de lei) fata de un profit de 122.000 de euro in primul trimestru al anului trecut.

La inceputul anului, Petrolexportimport estima pentru intregul an un profit de 516.000 de euro, in scadere cu circa 4,3% fata de anul trecut, la un nivel al veniturilor totale de circa 41 milioane euro (1.511,3 miliarde de lei), in scadere cu 14,3% fata de 2004.

Actionarii companiei au aprobat un dividend aferent anului 2004 in valoare de 54.081 lei/titlu. Detinatorii de actiuni Petrolexportimport inregistrati la data de 12 mai vor beneficia de dividendele aferente profitului din anul precedent, care vor fi achitate pana la 12 noiembrie.

Petrolexportimport a obtinut anul trecut un profit net peste asteptari, de 0,62 milioane de euro, in scadere cu peste 61% comparativ cu anul precedent. In schimb, compania a realizat o cifra de afaceri de 42,3 milioane de euro, in crestere cu 9% fata de vanzarile din 2003.

Petrolexportimport avea in trecut monopolul asupra importului si exportului de produse petroliere de pe piata romaneasca, insa in ultimii ani s-a reorientat catre comertul de pe piata interna, fara sa mai faca operatiuni de export - import. In prezent, cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei este detinuta de afacerile cu motorina. Compania este cel mai important furnizor de aditivi pentru produse petroliere din Romania. Societatea s-a infiintat in 1948, avand ca obiect principal de activitate exportul petrolului si al tuturor derivatelor petroliere. Din 1991, firma s-a transformat in societate pe actiuni, fiind principalul operator de comert pentru sistemul de rafinare din Romania.

Principalul actionar al societatii este Laird Resource, care a achizitionat, in 1999, de la fostul Fond al Proprietatii de Stat, 51% din capitalul social al companiei. In prezent, societatea are un capital de 1,7 milioane de euro (61,3 miliarde de lei).

Petrolexportimport este listata la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile sale fiind cele mai scumpe de pe piata, cotate la peste un milion de lei pe actiune. Capitalizarea bursiera a companiei depaseste 10 milioane de euro.

dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO