Companii

Petrolexportimport a castigat de sase ori mai mult

14.02.2006, 20:48 21

Casa de comert de produse petroliere Petrolexportimport Bucuresti, una din companiile recunoscute pentru politica de a distribui cea mai mare parte din profit sub forma de dividende, a obtinut in 2005 un profit net de 3,59 milioane de euro (13,04 milioane de lei), de peste sase ori mai ridicat ca profitul inregistrat in anul precedent, dar mai scazut comparativ cu rezultatul la noua luni.

Dupa primele noua luni ale anului trecut, societatea obtinuse un profit de 3,8 milioane de euro (13,8 milioane de lei), la o cifra de afaceri de 17,2 milioane de euro (62,1 mil. lei).

Castigul Petrolexportimport este totusi peste nivelul bugetat la inceputul anului, cand compania estima realizarea unui profit net de 1,89 milioane de lei.

Compania a postat un profit mai bun decat cel din 2004 pe fondul scaderii cheltuielilor, si in mod deosebit a cheltuielilor cu marfurile, care au reusit sa compenseze scaderea suferita de vanzarile societatii. Cheltuielile cu marfurile s-au redus cu 28,5%, pana la un nivel de 28,2 milioane de euro (102,4 milioane de lei). Petrolexportimport a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 30,3 milioane de euro (109,8 milioane de lei), in scadere cu 28,4% comparativ cu afacerile din 2004.

Cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei este detinuta de afacerile cu motorina, principalii clienti fiind companii de distributie a produselor petroliere.

Reprezentantii companiei nu au fost disponibili ieri pentru a oferi comentarii suplimentare pe marginea acestor rezultate.

Petrolexportimport este controlata de societatea Laird Resources Ltd., cu o participatie de 76,7%.

In ultimii ani, compania a distribuit aproape intreg profitul sub forma de dividende. Daca va pastra si in acest an aceeasi politica, actionarii societatii ar putea primi un dividend brut de 30-32 de lei/actiune.

Actiunile Petrolexportimport sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 188 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 21,8 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO