Companii

Petre Daea, ministrul Agriculturii, după discuţiile cu omologul său din Ucraina: România restricţionează importul de cereale din Ucraina şi intensifică controalele în vămi

Petre Daea, ministrul Agriculturii, după discuţiile cu...

Autor: Roxana Rosu

19.04.2023, 16:02 658

România a decis să restricţioneze importul de cereale din Ucraina şi să intensifice controalele în vămi, pentru a proteja fermierii români afectaţi de comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea, în urma discuţiei purtate online cu omologul său ucrainean, Mikola Solski.

La discuţii a participat şi preşedintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

În cadrul convorbirii, Petre Daea i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare şi monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terţe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăţi din cauza fluxului de cereale ucrainene.

Ministrul român a subliniat că România, ca stat membru UE, susţine demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe şi rutele comerciale tradiţionale.

Totodată, ministrul Agriculturii a solicitat autorităţilor ucrainene să identifice rapid soluţii pentru restricţionarea exporturilor de cereale şi seminţe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiţă) către România, având în vedere dificultăţile întâmpinate de fermierii români.

România instituie de astăzi controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislaţia europeană, si nu la destinaţie cum se întâmpla până acum.

Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă ţară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.

Pe parcursul discuţiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat că cinci state membre UE, respectiv România, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, au cerut Comisiei Europene modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către ţări terţe, fără a afecta fermierii din statele de graniţă.

Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire faţă în faţă, vineri, 21 aprilie, la Bucureşti.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis importul de produse agricole din Ucraina, fapt ce a pus presiune pe Comisia Europeană, care a anunţat că vine cu un nou pachet de sprijin pentru fermierii din UE afectaţi de un aflux de produse agricole ucrainene.

Pierderile suferite de aceste ţări ar fi, potrivit fermierilor, de 417 mil. euro, iar Comisia Europeană a oferit compensaţii de 56,3 mil. euro. România a primit 10,05 mil. euro, sumă pe care Petre Daea, ministrul agriculturii, a promis că o va dubla cu bani de la bugetul de stat.

Din cauza războiului, Ucraina, ţară cu recolte ridicate de cereale, exportă acum în UE, mai ales în Est, faţă de exporturile din trecut spre Africa sau Asia. Însă preţul mic al cerealelor ucrainene (de dumping, spun fermierii europeni), determinat de condiţiile de piaţă, îi pun în dificultate pe agricultorii autohtoni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO