Companii

Petr Ryska, OTK Grup: Vom tripla afacerile diviziei de ambalaje flexibile a Tiger Somes din Dej

Petr Ryska, OTK Grup: Vom tripla afacerile diviziei de ambalaje flexibile a Tiger Somes din Dej

Peter Riska, general manager al OTK Group: Discutiile pentru preluarea Tiger Somes au inceput anul trecut in martie. Initial intentionam sa derulam o investitie greenfield in Romania, insa ulterior am stabilit ca vom achizitiona o companie existenta.

03.05.2007, 19:28 86

Grupul ceh OTK, care a achizitionat divizia de ambalaje flexibile a companiei Tiger Somes din Dej, intentioneaza ca in maxim cinci ani sa tripleze cifra de afaceri a filialei din Romania, spune Petr Ryska, general manager al OTK Group.
"Divizia de ambalaje flexibile inregistreaza cele mai insemnate cresteri in cadrul grupului OTK si estimam ca se va intampla acelasi lucru si pe piata din Romania. In plus, avem un avantaj important dat de faptul ca dupa achizitia Tiger Somes avem un portofoliu de clienti combinat, adica lucram atat pentru companii mai mici, cat si pentru concerne internationale", a declarat pentru ZF Transilvania Petr Ryska, general manager al OTK Group.
Potrivit acestuia, anul trecut divizia de ambalaje flexibile a realizat o treime din vanzarile grupului, care in 2006 s-au cifrat la 50 de milioane de euro.
Dupa achizitie, grupul ceh anunta investitii de aproximativ 5 milioane de euro in cadrul diviziei locale a Tiger Somes, reprezentantii OTK afirmand ca unul dintre primele proiecte ale companiei pentru anul viitor este introducerea in productie la Dej a etichetelor.
"In acest moment investitiile vor fi concentrate in principal inspre dezvoltarea facilitatilor de productie si nu vor fi foarte mari, insa in 2-3 ani vom fi nevoiti sa investim in noi tehnologii, deoarece piata de ambalaje flexibile este in continua dezvoltare", a precizat Petr Ryska.
OTK Group, specializat in productia de ambalaje si etichete, si-a facut intrarea pe piata romaneasca prin achizitia diviziei de ambalaje flexibile a companiei Tiger Somes, care reprezinta 40% din afacerile companiei din judetul Cluj. Potrivit informatiilor companiei, cifra de afaceri pe acest segment s-a ridicat anul trecut la peste 3 milioane de euro. Vanzarile totale realizate anul trecut de Tiger Somes s-au ridicat la 10,2 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de 2005.
In opinia lui Petr Ryska , momentul ales de grup pentru a intra pe piata locala este oportun, in conditiile in care majoritatea clientilor OTK sunt deja prezenti aici.
"Afacerile noastre in Romania s-au concretizat pana acum in exporturi, valoarea totala a acestora fiind de aproximativ 3 mil. euro anual. Intentia noastra este sa devenim lider pe piata europeana de ambalaje, iar strategia abordata este bazata pe achizitii de companii care sunt deja prezente pe pietele pe care noi vrem sa intram", a mai spus Ryska.
Reprezentantii OTK Group nu au dorit sa faca publica valoarea tranzactiei prin care au achizitionat Tiger Somes, dar au precizat sa suma platita pentru divizia de ambalaje s-a ridicat la cateva milioane de euro.
"Discutiile pentru preluarea Tiger Somes au inceput anul trecut in martie. Initial intentionam sa derulam o investitie greenfield in Romania, insa ulterior am stabilit ca vom achizitiona o companie existenta. A fost relativ usor sa ne decidem pentru compania din Dej, deoarece pe piata din Romania exista in acest moment putini producatori de ambalaje flexibile care sa lucreze cu tehnologia ceruta de noi", a declarat directorul general al OTK Group.
Acesta a mai spus ca un alt motiv care a stat la baza deciziei de a achizitiona o parte din Tiger Somes a fost faptul ca firma avea pe langa un actionariat roman, unul italian, ceea ce i-a oferit mai multa credibilitate.
"Vrem sa pastram totul asa cum este, adica sa mergem mai departe cu aceeasi conducere si cu aceasi angajati. Specializarea oamenilor este buna, insa intentionam sa facem transfer de know-how, astfel ca unii angajati din productie vor merge in Cehia, iar unii din Cehia vor veni aici", a precizat Petr Ryska.
Tiger Somes s-a infiintat in 1992 ca o societate mixta romano-italiana, avand ca obiecte principale de activitate producerea hartiei cu polietilena, precum si realizarea ambalajelor fixe. Pentru dezvoltarea afacerii, producatorul din Dej a achizitionat in 2001 un teren de 3,8 hectare. Constructia greenfield si dotarea cu utilaje a insemnat o investitie de 2,8 mil. euro.
Actionariatul Tiger Somes este format din Valentino Fornaroli, care detine 72% din actiuni, Adrian si Mircea Itu, cu 24%, restul de 4% fiind impartit intre alti doi oameni de afaceri italieni.
OTK Group este specializat in productia de ambalaje flexibile, etichete grafice, etichete autoadezive, precum si ambalaje de mici dimensiuni destinate in special industriei farmaceutice. Actionarul majoritar al OTK Group este grupul ceh SPG, care deruleaza activitati de servicii financiare, investitii imobiliare, dar si investitii industriale.
OTK Group detine trei fabrici in Cehia, una in Romania, iar peste cateva luni va incheia un joint-venture si in Rusia. Grupul a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, iar din 1995 pana in prezent OTK a investit peste 30 de milioane de euro in Cehia.

Tranzactia pe scurt

Grupul ceh OTK a achizitionat divizia de ambalaje flexibile din cadrul Tiger Somes, care reprezinta aproximativ 40% din afacerile companiei din Dej;
Discutiile pentru preluarea Tiger Somes au inceput anul trecut in martie si au fost finalizate luna trecuta;
OTK Group detine trei fabrici in Cehia, una in Romania, iar peste cateva luni va incheia un joint-venture si in Rusia;
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa reprezentantii OTK au precizat ca suma platita pentru divizia de ambalaje flexibile a Tiger Somes a fost de ordinul milioanelor de euro;
Grupul OTK este detinut de grupul ceh SPG, care deruleaza activitati de servicii financiare, investitii imobiliare si investitii industriale;
Grupul OTK deruleaza afaceri anuale de peste 50 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO