Companii

„Performanţa“ de pe calea ferată. Între nouă şi zece ore durează călătoria cu trenul pe Bucureşti-Cluj, o rută de sub 500 de kilometri, în timp ce călătoria pe distanţe similare Berlin-München sau Vienna-Innsbruck durează patru ore

În România, traficul de pasageri pe calea ferată se ridica la 70 mil. pasageri în 2022, în timp ce în Polonia se înregistrau 342 de milioane de pasageri, iar în Austria se înregistrau 295 de milioane de pasageri.

Autor: Mirabela Tiron

23.03.2024, 21:15 11828

Operatorul feroviar privat Astra Trans Carpatic: Trenurile noastre pot circula cu 120  km/oră, dar pe Bucureşti-Timişoara viteza este în medie de 50 km/oră pentru că sunt restricţii de circulaţie, aşteptăm lucrările de modernizare  Spre comparaţie, în Polonia, călătoria între Varşovia şi Gdansk (327 km) durează între două ore şi jumătate şi trei ore şi jumătate în funcţie de tren. Altfel spus, trenurile circulă cu viteza medie de 93-130 km/oră În Austria, Viena este conectată de Innsbruck în patru -patru ore şi jumătate pe calea ferată, o distanţă de circa 500 de kilometri. Trenurile, care au şi WiFi, se deplasează cu viteză medie de 125 km/oră  O călătorie cu trenul pe Berlin-Munchen (504 km) durează între patru şi cinci ore. Altfel spus, viteza medie a trenurilor care se deplasează pe această rută este de 100-126 km/oră.

Cei aproape 500 de kilometri între Bucureşti şi Cluj-Napoca, al doilea oraş din România după numărul de firme înregistrate, sunt parcurşi în nouă-zece ore de trenurile CFR Călători, durata călătoriei fiind de peste două ori mai mare faţă de cea înregistrată de trenurile din Austria ce parcurg o distanţă similară pe ruta Viena-Innsbruck. Şi în Germania, pe ruta Berlin-Munchen trenurile de pasageri parcurg cei 500 de kilometri în doar patru sau cinci ore.

De altfel, în România, pe toate marile rute, Bucureşti-Timişoara, Bucureşti-Iaşi sau Bucureşti-Cluj durata călătoriei este mult peste cea din ţările care au investit în infrastructura feroviară şi în trenuri de mare viteză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO