Companii

Pe piata medicamentelor a fost anul finantarilor generoase

30.12.2004, 00:00 18

Piata farmaceutica a fost segmentul industriei cu una din cele mai mari cresteri raportate la anul trecut. Nivelul vanzarilor de medicamente a depasit cu mult previziunile majoritatii producatorilor si importatorilor care au activat pe piata, dupa un an care a consemnat prima scadere a consumului din ultimii ani.
Previziunile de la sfarsitul lui 2003 nu erau foarte optimiste, iar industria era puternic afectata de congestionarea sistemului de plati, care creea probleme de fluxuri de numerar in principal pentru distribuitori. Cu toate acestea, anul electoral a adus cu sine o serie de masuri cu caracter social care s-au resimtit in conturile jucatorilor de pe piata.
In perioada octombrie 2003-septembrie 2004, piata a atins un volum valoric de aproape 770 de milioane de euro, la preturi de producator. Ultimul trimestru al anului este, traditional, cea mai buna perioada pentru industrie, iar vanzarile din perioada iernii vor propulsa valoarea pietei, cel mai probabil, peste nivelul de 800 de milioane de euro.



Compensarea cu 90%, mana cereasca
Un alt factor care va contribui la cresterea vanzarilor in ultimul trimestru va fi sistemul de compensari introdus de guvern, care subventioneaza cu pana la 90% preturile anumitor medicamente. Anul trecut, piata produselor farmaceutice s-a cifrat la 599,7 milioane de euro, consemnand o scadere de 1,9% comparativ cu anul anterior.
O tendinta care s-a manifestat cu precadere in 2004 a fost cresterea segmentului OTC-urilor (farmaceutice eliberate fara prescriptie medicala), precum si a produselor parafarmaceutice. Chiar daca acestea nu au fost incluse in estimarile valorice ale pietei, s-au resimtit in veniturile producatorilor si importatorilor. Pentru 2005 este de asteptat ca aceasta tendinta sa se pastreze sau chiar sa se accentueze.
"Piata a crescut peste asteptari anul acesta, cu 22% in euro, la preturi de producator", a declarat Gabriel Cernica, marketing manager la Labormed, unul din principalii producatori romani de generice. "Cresterea a fost influentata, in mod categoric, de imbunatatirea sistemului de plati, avand in vedere ca o mica parte din valoarea pietei este suportata de catre consumatorul final", a mai spus Cernica.
Masura compensarii a fost introdusa pentru stimularea producatorilor autohtoni, dar, in conditiile in care peste 70% din valoarea pietei provine din importuri iar unele produse nu au echivalent autohton, finantarea s-a indreptat in mare masura catre produsele originale foarte scumpe, importate.
"Piata a crescut peste asteptarile noastre, iar pentru 2005 preconizam o majorarea a vanzarilor cumulate de 10-15%", sustine Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iasi.
"Previziunile pentru 2005 le bazam pe efortul vizibil pe care l-au depus si pe care il vor depune multinationalele si producatorii locali pentru a-si impune produsele pe piata, dar si pe o liberalizare a pietei, ce se va manifesta in urmatorii ani", a mai spus Nani. In 2004 s-a resimtit o presiune la nivelul pietei, iar competitia dintre producatori se va accentua pe masura ce se apropie momentul aderarii la Uniunea Europeana.



Importurile raman la putere
Importurile vor continua sa detina o pondere mare in cuantumul valoric al pietei, datorita puterii financiare reduse a producatorilor locali, care nu pot sustine departamente puternice de cercetare si dezvoltare. De asemenea, multinationalele care beneficiaza de departamente de marketing si vanzari puternice, au reusit sa impuna pe piata produsele importate, superioare calitativ. Majoritatea producatorilor locali sunt specializati pe generice (medicamente fara patent), iar exportul de medicamente se mentine la o cota de circa 5% din total productiei si este realizat de 5-6 producatori.
"In 2005, piata va creste, dar aceasta crestere va fi influentata, din nou, de finantarea guvernamentala. Probabil ca se va apropia, sau chiar va depasi nivelul de 1 miliard de euro, la preturi de producator", este de parere Cernica. Una din tendintele care se vor manifesta la inceputul anului urmator este agravarea deficitului sistemului de plati, conform surselor din piata, care va avea repercusiuni asupra cash-flow-urilor producatorilor si distribuitorilor.
Un numar de 12 mici producatori romani de medicamente isi vor pierde, anul viitor, autorizatiile de functionare, intrucat nu pot obtine certificarea GMP (Good Manufacturing Practice - reguli de buna practica de fabricatie), care a devenit obligatorie la sfarsitul anului trecut. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO