Companii

Patru tranzacţii de peste 1 mld. euro au schimbat faţa retailului românesc în ultimul deceniu. Aceste acorduri au dus la exitul a trei reţele internaţionale şi la apariţia unui nou lider

Patru tranzacţii de peste 1 mld. euro au schimbat faţa...

Autor: Cristina Roşca

27.04.2023, 08:37 905

Patru tranzacţii a căror valoare cumulată sare de 1 mld. euro au dus, în circa un deceniu, la exitul a trei reţele internaţionale şi la apariţia unui nou lider. Aceste tranzacţii majore au schimbat faţa retailului cu dominantă alimentară din România.

Pe podium se află preluarea Profi de către fondul de investiţii Mid Europa Partners, în 2016, în schimbul sumei de 533 mil. euro, exitul Real prin vânzarea hipermarketurilor către Auchan (20 de magazine mari pentru 250 mil. euro) şi intrarea Lidl pe piaţă prin achiziţia Plus Discount (circa 200 mil. euro). Pe locul patru vine preluarea Billa de către Carrefour.

În afară de Profi, nicio altă reţea mare din România nu are în spate fonduri de investiţii, ci doar grupuri de retail. Şi exiturile majore pe care le-au operat jucătorii anterior ñ Real (hipermarketuri), Billa (supermarketuri) şi Plus Discount (discount) – s-au finalizat cu achiziţia operaţiunilor locale de către strategici deja existenţi în piaţă - Auchan şi Carrefour – sau nou-intraţi – Lidl. Achi­ziţia a peste 100 de magazine Plus Discount de către Lidl în 2011 a făcut ca nici un deceniu mai târziu, prin expan­siune accelerată, să ducă la instaurarea unui nou lider.

Analiza vine în contextul în care ZF a scris ieri că gigantul Carrefour preia operaţiunile din România ale retailerului Cora într-o trazacţie ce ar urma să se semneze în această săptămână şi ar fi cel mai mare acord din retailul alimentar din ultimii şapte ani, fiind evaluat la 70-90 mil. euro.

După valoare, această tranzacţie dintre Carrefour şi Cora ar fi astfel pe locul cinci în topul ZF, conform datelor existente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO