Companii

Patru candidati pentru o licenta GSM in Bulgaria

15.12.2000, 00:00 26



Patru firme sustinute de companii internationale de telecomunicatii vor participa, azi, la o licitatie deschisa in Bulgaria pentru obtinerea unei licente de telefonie mobila in sistem GSM, pe o perioada de 15 ani, pretul de pornire fiind de 40 milioane de dolari.

Comisia de Stat pentru Comunicatii (SCC) a anuntat, ieri, ca a decis sa elimine din competitie pe cel de-al cincilea ofertant, consortiul Rumeli Telsim inregistrat in Turcia, fara a da publicitatii motivele care au condus la luarea acestei hotarari.

Dintre cei patru ofertanti ramasi, favoritul este Vodafone Bulgaria, din care grupul britanic Vodafone detine 90% si United Bulgarian Bank, controlata de Banca Nationala a Greciei, 10%. Surse apropiate participantilor au apreciat ca Vodafone se afla intr-o pozitie favorabila ca urmare a reputatiei sale de lider mondial in domeniul telefoniei mobile.

Insa ceilalti participanti, OTE Telecom din Grecia si Fintour Holdings, un consortiu format de Sonera si Turkcell, ar putea fi pregatiti sa propuna un pret superior valorii la care este estimata licenta, datorita dorintei lor de a se extinde in regiune, potrivit surselor citate.

Al patrulea candidat este TIM International B.V, un holding inregistrat in Olanda sustinut de Telecom Italia Mobile.

Conditiile impuse de SCC prevad ca participantii sa fie operatori GSM cu o experienta de minim trei ani, sa aiba doua milioane de abonati si retele GSM in cel putin doua state.

Compania publica de telecomunicatii din Bulgaria, BTC, care urmeaza sa fie privatizata anul viitor, intentioneaza sa creeze o societate mixta cu castigatorul licitatiei, a declarat viceministrul Transporturilor si Comunicatiilor, Aleko Konstantinov.

In prezent, in Bulgaria exista doi operatori de telefonie mobila, MobilTel si Mobikom, din care Cable & Wireless din Marea Britanie detine un pachet de 49%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels