Companii

Patrick Knight, La Fourmi: Antreprenorii romani au asteptari nerealiste in privinta valorii companiilor lor

Patrick Knight, La Fourmi: Antreprenorii romani au asteptari nerealiste in privinta valorii companiilor lor

Patrick Knight, managing director al retelei de supermarketuri La Fourmi: Ma astept sa vad mai multi competitori pe piata din Bucuresti, de aceea este esential sa evoluam si grabim procesul de remodelare a magazinelor mai vechi. Orice format de retail alimentar poate fi un competitor pentru noi, atata timp cat se afla in apropierea magazinelor noastre.

01.02.2008, 16:38 40

Fondul elen de investitii Global Finance, care detine reteaua La Fourmi, a fost anul trecut aproape de preluarea magazinelor Albinuta, care au intrat insa in proprietatea retailerului cu politica de discount Profi, si s-a aratat interesat de achizitia retelei de supermarketuri Ethos din Bucuresti.
Ethos, afacere dezvoltata de investitori romani si cea mai mare retea independenta de supermarketuri de pe piata romaneasca, ar putea fi in continuare o tinta pentru La Fourmi, precum si alte retele mai mici ale unor antreprenori autohtoni.
"Am purtat discutii de preluare a unor supermarketuri cu mai multi antreprenori romani si mi-au lasat impresia ca nu cunosc valoarea companiilor lor, avand asteptari nerealiste. Unii dintre ei intra in discutii cu noi doar pentru a-si face o idee despre cat ar putea primi pe afacerea lor. Sunt mai degraba oportunisti: daca pot obtine un pret foarte bun pentru ei, atunci ies din afacere", afirma Knight.
Cele mai importante sunt formatul, marimea magazinelor, rezultatele financiare si bineinteles pretul, ca si criterii de alegere a unei retele pentru achizitie, potrivit lui Knight.
Compania La Fourmi si-a planificat 4 deschideri de magazine in acest an in Capitala, prin investitii totale de 1,5-2 mil. euro. Reteaua a inregistrat vanzari de peste 30 mil. euro anul trecut, in linie cu previziunile companiei de crestere cu circa 20%, iar pentru acest an Knight estimeaza o majorare a cifrei de afaceri tot in jurul a 20%.
"In prezent, inregistram cresteri medii de vanzari de circa 25% in magazinele retelei, fara a lua in calcul unitatea din piata Unirii", mai spune Knight.
"Magazinul de la Unirii (din Capitala) a fost modernizat si am schimbat putin si oferta de produse, pentru a ne plia mai bine profilului consumatorilor din zona centrala. L-am redeschis in ultima luna a anului si asteptam primele rezultate ale acestei investitii in primavara. Pana in prezent, am observat o crestrere de circa 10% sau chiar mai mult a bonului de casa mediu, in parte datorita schimbarilor in oferta de alimente proaspete, si ne asteptam la o crestere importanta a fluxului de clienti", precizeaza managerul.
Reteaua va finaliza in acest an procesul de modernizare a magazinelor vechi, investind pana la 2 milioane de euro in remodelarea a sase unitati. In 2007, trei supermarketuri La Fourmi au fost modernizate, printre acestea numarandu-se si magazinul din piata Unirii (Bucuresti) aflat foarte aproape de ultimul hipermarket Carrefour deschis pe piata din Capitala.
"Ma astept sa vad mai multi competitori pe piata din Bucuresti, de aceea este esential sa evoluam si grabim procesul de remodelare a magazinelor mai vechi. Orice format de retail alimentar poate fi un competitor pentru noi, atata timp cat se afla in apropierea magazinelor noastre", adauga Knight.
Reteaua de supermarketuri si hipermarketuri de dimensiuni mai mici Spar si-a anuntat deja intrarea pe piata din Bucuresti, aceasta fiind planificata pentru 2008, iar Profi, retailerul care a achizitionat magazinele Albinuta, va deschide in acest an primul magazin Profi din Capitala in cartierul Militari.
Global Finance a intrat in afacerea La Fourmi in toamna anului 2005, reteaua fiind preluata de la investitori de origine libaneza. In medie, investitiile unui astfel de fond intr-o companie se intind pe o perioada de minim trei ani.
"Exit-ul poate aparea oricand, acest lucru depinde de ofertele pe care fondul de investitii le primeste pentru La Fourmi", afirma Knight.
La Fourmi estimeaza trecerea pe profit pana in 2009, pierderile inregistrate in ultimii ani fiind puse pe seama investitiilor realizate in extinderea si modernizarea retelei. Patrick Knight a fost numit managing director al La Fourmi la jumatatea anului trecut, dupa ce managerul grec Alexandros Tsitzilonis a parasit organizatia.
Pe piata din Capitala, cele mai extinse retele de supermarketuri sunt in prezent Mega Image cu 19 unitati, la Fourmi cu 14 magazine si Ethos care detine 13 unitati in Bucuresti si alte doua in orase din provincie.
Pe piata activeaza si Billa, cea mai mare retea de supermarketuri la nivel national, avand patru magazine in Capitala si o unitate in aeroportul din Otopeni, compania ruland anul trecut peste 400 de milioane de euro.
Printre cele mai mari retele autohtone de supermarketuri la nivel national se numara si Trident si Primavara, aceasta din urma fiind operata de compania Can Serv.

Tranzactii in Bucuresti
2007: Profi a preluat reteaua de magazine cu discount Albinuta pentru 25,2 mil. lei (7,5 mil. euro)
2006: La Fourmi a preluat 3 supermarketuri The Best
2005: Reteaua de 11 supermarketuri La Fourmi este preluata de fondul Global Finance de la investitori libanezi
2001: Reteaua de 9 supermarketuri Mega Image a fost preluata de grupul belgian Delhaize le Lion de la investitori greci

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO