Companii

Pariu pe verde: Ce investiţii fac marii retaileri în energie verde şi câţi bani scot din buzunare pentru asta: panourile fotovoltaice, sistemele LED şi senzorii de mişcare costă peste 50 mil. euro/an

TENDINŢE

Cel mai des, retailerii alimentari investesc în instalarea de panouri fotovoltaice pe propriile magazine şi depozite.

Cel mai des, retailerii alimentari investesc în instalarea de panouri fotovoltaice pe propriile magazine şi depozite.

Autor: Cristina Roşca

25.02.2024, 12:17 141

Anual, investiţiile în energie verde realizate de marii retaileri depăşesc 50 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă Este important însă de menţionat că o parte din sumă este alocată strict în direcţia asta - către achiziţia de panouri fotovoltaice sau către remodelarea magazinelor cu echipamente la cele mai noi standarde energetice O altă parte din sumă însă e cuprinsă în bugetul de expansiune normal Mai exact, cele mai noi magazine sunt deja gândite a fi dotate la zi cu cele mai eficiente echipamente şi cu cele mai noi tehnologii Deşi sumele sunt mari, executivii din industrie spun că pe termen lung retailerii ies pe plus.

„Verde“ este cuvântul ultimilor ani atunci când vine vorba nu doar de mâncare, cosmetice ori maşini, ci şi de energie. Astfel, într-o lume în care toţi actorii încearcă - cel puţin declarativ - să fie mai prietenoşi cu mediul, atât oamenii, cât şi companiile iau măsuri în acest sens. În timp ce consumatorii finali renunţă la produse de origine animală sau măcar încearcă să le mănânce mai rar, firmele îşi fac o misiune din a deveni ele însele mai verzi în propria activitate. Ce înseamnă asta? Printre altele, înseamnă un pariu pe energia curată.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă marii retaileri alimentari, companii care, indiferent de contextul economic şi politic, au scos din buzunare an de an câteva sute  de milioane sau chiar un miliard de euro pentru dezvoltare. Cei mai mulţi bani au mers către deschiderea ori remodelarea de magazine, către achiziţia de terenuri şi dezvoltarea de capacităţi logistice, însă o parte a sumei a fost orientată către energia verde. Ce înseamnă asta de fapt?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO