Companii

Parcul auto national foloseste ulei de motor de 70 mil. euro

13.04.2010, 23:10 308

Valoarea lubrifiantilor auto utilizati anual in Romania ajungela 70 mil. euro, ceea ce inseamna ca in medie, anual, fiecareautovehicul din parcul national de 5 milioane de unitati consumalubrifianti in valoare de 14 euro.

Comparativ, doar schimbul de ulei de motor pentru cel mai desintalnit autoturism de pe drumurile nationale, Dacia Logan, variazaintre 70 de lei (17 euro) si 100 de lei (24 de euro).

Potrivit Valtec Romania, importatorul si distribuitorul delubrifianti pentru grupul spaniol Repsol, valoarea totala a pieteide lubrifianti din Romania ajunge la 100 mil. euro. Cei maicunoscuti producatori si marci de lubrifianti auto sunt BritishPetroleum, Castrol, Aral, Elf, Exxon Mobil sau Valvoline. Intermeni de volum piata s-a contractat de la 140 de milioane delitri in 2008 la 100 de milioane de litri in 2009, din care 70%inseamna numai consumul pentru autovehicule. Ponderile consumuluide lubrifianti din sectorul auto si cel industrial erau egale panain urma cu doi ani.

"Scaderea pietei a fost in 2009 de aproximativ 40% si cred ca afost mai drastica in zona industriala. Consumul lor este mult maimic", a declarat Codrin Adam, directorul Valtec Romania.

Pentru 2010 Valtec estimeaza un consum aproximtiv egal cu cel deanul trecut, relansarea consumului fiind dependenta in principal desectorul de transporturi. Sectorul transporturilor rutiere de marfas-a redus anul trecut cu aproape 35% la o valoare de aproape 2miliarde de euro.

"La inceput de 2010 se observa o usoara scadere, dar vedem oechilibrare in a doua parte a anului. Vom avea un volum egal cu celdin 2009. Relansarea depinde de pornirea programelor economice, devestul Europei, de redresarea zonei de transport, de zona deconstructii", a declarat Adam.

Valtec a comercializat pe piata locala 3 milioane de litri delubrifianti in 2009, atingand o cifra de afaceri de 9 milioane deeuro, in scadere de la 9,6 milioane de euro in 2008. "Ne propunemla cifra de afaceri, avand in vedere anul 2010 cu realitatileeconomice specifice, un nivel similar cu cel din 2009", a spusAdam. Valtec este detinuta de grupul Iberia Lubs, care se ocupa dedistributia de lubrifianti auto la nivel central siest-european.

Grupul spaniol Repsol deruleaza activitati de explorare,productie, rafinare, distributie si comercializare de produsepetroliere, iar in 2009 a avut afaceri de 49 de miliarde de euro siun profit net de 1,55 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO