Companii

Paradoxul din sănătate: Bugetul Casei creşte în fiecare an, dar pacienţii nu îşi pot face nici măcar setul uzual de analize medicale pe bilet de trimitere: „Nu mai sunt fonduri, pe lista de aşteptare sunt 2.000 de persoane“

Paradoxul din sănătate: Bugetul Casei creşte în...

Autor: Mirabela Tiron

18.10.2021, 20:09 1188

♦ Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru analize medicale şi investigaţii paraclinice (ecografii, RMN, altele) a crescut anul trecut la 824 milioane de lei, plus 4% faţă de anul anterior şi mai mult decât dublu faţă de 365 de milioane de lei în 2013, arată datele publice ♦ În continuare însă în laboratoarele private nu mai sunt fonduri iar pacienţii nu îşi pot face gratuit, în baza biletului de trimitere, nici măcar un set uzual de analize ♦ În plus, trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru că tarifele pentru analizele medicale au crescut în laboratoarele private. ♦ De ce mai plătim contribuţii la sănătate dacă în baza biletului de trimitere este imposibil să faci un set uzual de analize medicale?

Cea mai uzuală analiză de sânge, hemoleucograma, costă între 34 şi 45 de lei în laboratoarele private, deşi Casa de Sănătate evaluează şi decontează această analiză cu 14 lei, potrivit datelor publice. Mai  mult, preţul pentru un exsudat nazal sau faringian (cu antibiogramă la nevoie)  se ridică în prezent între 44 lei şi chiar 70 de lei (inclusiv pentru copii), tariful decontat de Casă fiind de 15 lei. Altfel spus, preţurile practicate de laboratoarele private au ajuns să fie chiar şi de peste patru ori mai mari decât cele decontate de Casă, instituţie care îşi face bugetul din contribuţiile asiguraţilor.

„Pacienţii suferă la fel de mult ca înainte când vine vorba de accesul la analizele me­di­cale pe bilet de trimitere, deşi bugetul Casei a crescut. Accesul este limitat pentru că nu există o monitorizare corectă a fondurilor. Pentru pacienţii oncologici am văzut o schim­bare, nu există limită la fonduri, măsură luată în urmă cu câteva luni, furnizorii îşi decon­tează în plus analizele acestora“, a spus Cezar Irimia, preşedinte al Alianţei Pacienţilor Cronici şi reprezentantul Federaţiei Aso­ciaţiilor Bolnavilor de Cancer. Asiguraţii au drep­tul să efectueze controale profilactice în con­diţiile stabilite prin contractul cadru, să bene­ficieze de servicii medicale în am­bu­latorii aflate în relaţie contractuală cu case de asigurări de sănătate, drepturi doar pe hârtie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO