Companii

Paradoxul din piaţa medicamentelor: vânzări aproape triple într-un deceniu, dar şi mortalitate în creştere în aceeaşi perioadă. „Am triplat vânzările de medicamente, dar nu e niciun efect pe starea de sănătate a populaţiei“. Piaţa totală de medicamente a ajuns la 30 mld. lei în 2023, de la 11,7 în 2013, potrivit raportului Cegedim

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj: Lipseşte orice, se consumă bani fără să dea cineva socoteală. Era momentul să se tragă linie şi să se vadă impactul medicamentelor asupra unor parametri pe care îi urmărim, dacă trăiesc oamenii mai mult.

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj: Lipseşte orice, se consumă bani fără să dea cineva socoteală. Era momentul să se tragă linie şi să se vadă impactul medicamentelor asupra unor parametri pe care îi urmărim, dacă trăiesc oamenii mai mult.

Autor: Georgiana Mihalache

02.02.2024, 16:20 191

♦ Mortalitatea a mers însă tot pe creştere, de la o rată de 11,4 la mia de locuitori în 2012, la 12,4 în 2022, din datele Statisticii ♦ Cum se explică că pacienţii sunt mai bolnavi, deşi iau mai multe medicamente? ♦ „Lipsesc analiza datelor şi măsurile de prevenţie“, susţine Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj.

Raportul despre piaţa medica­men­telor al companiei de cercetare de piaţă Cegedim, care ajunge pe biroul fiecărui executiv din piaţa farma, arată vânzări spectacu­loase, de aproape 30 miliarde de lei în 2023, o creştere de 16% faţă de anul anterior.

În acelaşi timp, în statisticile europene, Ro­mânia este la coada clasamentului la prevenţie, pacienţii români sunt primii în Uniunea Euro­peană care mor din cauze prevenibile sau trata­bile, iar spitalele sunt pline, medicii se plâng că sunt prea solicitaţi. Şi în propriile statistici, Româ­nia stă la fel de prost, cu o rată a mortali­tăţii în creştere în 2022 faţă de acum 10 ani, când accesul la diagnostic era mai greu. Cum privim cifrele în creştere ale industriei farma?

„Analiza trebuie făcută de Ministerul Sănă­tăţii, de comisiile de specialitate şi să se ajungă la concluzia că am triplat vânzările de medica­men­te, dar nu e niciun efect pe starea de sănă­tate a populaţiei. Putem face o moderare din cauza pandemiei, atunci am pierdut mulţi români, dar mulţi dintre ei aveau comorbi­dităţi“, spune Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente de pe piaţa locală.

Cele mai mari creşteri la nivel de vânzări se văd după 2017, când, mai explică şeful Terapia, au fost puse pe piaţă molecule noi în urma unei măsuri aprobate de guvern pentru a creşte accesul pacienţilor la tratamente inovative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO