Companii

Paradoxul economiei româneşti: economia se dezvoltă în pofida provocărilor, iar asta pentru că investitorii vor să fie aici. Acum e momentul pentru companiile româneşti să meargă dincolo de graniţă

Paradoxul economiei româneşti: economia se dezvoltă...

Autor: Cristina Roşca

14.02.2024, 14:15 946

În volum, piaţa a scăzut uşor, dar în valoare a crescut accelerat datorită faptului că, pentru prima dată, au existat două megatranzacţii (de peste 1 mld. euro fiecare).

Piaţa de M&A din România a avut o evoluţie bună în 2023 în contextul regional, european şi mondial dificil, atât pe plan economic, cât şi geopolitic, însă pentru o şi mai bună dezvoltare e nevoie de un mai mare apetit de fuziuni şi achiziţii în rândul investitorilor locali.

„E nevoie de investitori români care să se dezvolte prin achiziţii. Banca Transilvania e un exemplu în acest sens, dar e nevoie de mai mulţi. În 2022 şi 2023 s-a văzut o creştere a apetitului în acest segment (tranzacţii domestice), dar asta şi în contextul unei pieţe globale în scădere (cu investitori străini mai prudenţi - n.red.)“, a spus Peter Latos, partener şi head of strategy and transactions în cadrul companiei de audit şi consultanţă EY.

Afirmaţiile sale vin în contextul în care piaţa locală de M&A a scăzut uşor în volum (număr de tranzacţii) anul trecut, cu circa 6%, în timp ce în regiunea Europei Centrale şi de Est declinul a fost de 26%, iar în Europa de 15%. La nivel mondial, scăderea a fost chiar mai puternică, conform datelor EY. „În 2023, la nivel european şi mondial, piaţa de fuziuni şi achiziţii a atins un minim al ultimilor zece ani în volum. În context, România a avut o evoluţie pozitivă“, explică Iulia Bratu, partener şi head of lead advisory la EY.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO