Companii

Paradoxul bugetarilor: cheltuielile cu personalul bugetar sunt la 8% din PIB, însă angajaţii din direcţiile de sănătate şi casele de pensii se plâng în stradă că nu le ajung banii. Care este explicaţia?

Paradoxul bugetarilor: cheltuielile cu personalul bugetar...

Autor: Ramona Cornea

03.12.2023, 15:27 5597

Angajaţii care protestează acuză „creşterea continuă a inechităţilor salariale”, însă mediul privat acuză sectorul de stat că risipeşte banii şi că are angajaţi prea bine plătiţi. Unde este adevărul?  În aceste condiţii se ridică următoarele două probleme: 1 - banii alocaţi pentru salariile bugetarilor nu ajung la cei care fac munca reală la stat şi 2 - lipsa digitalizării şi a eficienţei face ca angajaţii de la baza sistemului să muncească mult şi să fie prost plătiţi.

Angajaţii de la două instituţii puternice de stat, casele de pensii şi direcţiile de sănătate, au ieşit în stradă într-un protest dur, afirmând că câştigă prea puţini bani pentru viaţa de zi cu zi, în timp ce imaginea publică a sectorului de stat este că risipeşte banii şi că are angajaţi prea bine plătiţi. De altfel, salariul mediu net din administraţia locală este de aproape 6.000 de lei net, pe când salariul mediu net la nivel de economie este de mai puţin de 4.600 de lei net pe lună.

 O explicaţie pentru această situaţie ar putea fi faptul că cele 123 mld. lei din bugetul de personal sunt alocate în mod ineficient şi, de asemenea, că pentru muncile de bază, calculul pensiilor şi alocările de resurse financiare de casele de sănătate nu sunt digitalizate, se fac cu resursa umană multă şi plătită prost. O soluţie ar fi ca salariile să fie acordate pe criterii de performanţă şi efort, iar o a doua ar fi digitalizarea şi eficientizarea muncilor de birou.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO