Companii

Paracetamol contra aspirina

28.08.2003, 00:00 73



Gravidele care utilizeaza anumite tipuri de analgezice, inclusiv aspirina, prezinta un risc de avort de pana la 80%, afirma oamenii de stiinta, citati de Sky News Health.



Paracetamolul nu prezinta insa acest risc, indiferent de frecventa utilizarii in cursul sarcinii, au adaugat acestia.



Cercetatorii din California au intervievat peste 1.000 de femei la scurt timp dupa ce au ramas insarcinate, solicitand detalii privind istoricul sarcinii si utilizarea analgezicelor in cursul acesteia.



Ca urmare, cercetatorii au constatat ca utilizarea in cursul sarcinii a aspirinei si a altor antiinflamatorii non-steroidiene creste riscul de avort cu 80%. Riscul a fost cu atat mai mare cu cat medicamentele antiinflamatorii non-steroidiene au fost administrate mai aproape de momentul conceptiei.



Paracetamolul, aspirina si alte antiinflamatorii non-steroidiene de tipul ibuprofenului determina supresia acizilor grasi necesari implantarii cu succes a embrionului in uter.



Daca antiinflamatoriile non-steroidiene actioneaza la nivelul intregului organism, paracetamolul actioneaza numai la nivelul sistemului nervos central, ceea ce ar putea explica absenta afectarii sarcinii, au declarat cercetatorii.



"Este necesar ca aceste constatari s*a fie confirmate" au adaugat autorii acestei cercetari, care va fi publicata in British Medical Journal.



"Pana atunci, este prudent din partea medicilor de familie si a femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate sa cunoasca riscul potential al medicamentelor antiinflamatorii non-steroidiene si sa evite utilizarea acestora in preajma conceptiei".



Alte studii au aratat ca gravidele care utilizeaza doze mici de aspirina prezinta un risc mai redus de nastere a unui fat mort sau de pre-eclampsie (o tulburare cu risc vital pentru mama).



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO