Companii

Palma socialismului: Criza nu se vede la IMGB. Cererea de forja este foarte mare

Antonescu, Doosan IMGB: Cererea in zona de forja este foarte mare. Criza nu se vede de la IMGB

Florin Antonescu, directorul general al Doosan IMGB: Pentru noi, ca a fost criza, ca a fost boom economic, a fost o incarcare constanta, n-am avut probleme deosebite. Preturile la contracte sunt in crestere in lei. (FOTO: Agerpres)

01.03.2009, 16:10 378

Conducerea companiei spune ca cererea pe segmentul de otel forjat se mentine in continuare ridicata, doar pe segmentul metalurgic resimtindu-se o lipsa de comenzi.

Industria metalurgica din Romania a fost lovita puternic la finele anului trecut de criza mondiala, care s-a manifestat printr-o reducere substantiala a cererii la export si concomitent a preturilor de vanzare, fenomene care au determinat multi producatori sa-si reduca sau sa-si sisteze productia in anumite perioade.
"Cererea in zona de forja este foarte mare. Este adevarat ca o oarecare influenta se simte pe zona de turnatorie, otel turnat. Acolo este un pic lipsa de comenzi. In general tot ce era pe utilaj metalurgic s-a mai redus, dar speram ca in 2-3 luni sa le acoperim si pe acelea", a declarat Florin Antonescu, directorul general al companiei.
Contractele incheiate de IMGB sunt pe termen lung, astfel ca firma este putin afectata de criza la nivel mondial.
"Pentru noi, ca a fost criza, ca a fost boom economic, a fost o incarcare constanta, n-am avut probleme deosebite. Preturile la contracte sunt in crestere in lei. Contractele nu se semneaza asa de pe o zi pe alta. De exemplu am avut un contract pentru o centrala in SUA care a fost semnat in 2002 si se incheie in 2010. Pretul nu fuge in sus sau in jos dupa cum e criza sau nu e criza", spune Antonescu. El a mai precizat ca furtuna economica ajuta pe de o parte compania, pentru ca aceasta se poate aproviziona cu materie prima la preturi mai mici.
Producatorul nu si-a putut atinge obiectivele anul trecut din cauza unor probleme in functionarea unor utilaje, care au necesitat reparatii, insa cifrele sunt in crestere fata de 2007.
Productia Doosan IMGB a urcat anul trecut cu 20%, de la aproape 50.000 de tone, iar afacerile producatorului de echipamente s-au majorat cu 10%, ajungand la 80 de milioane de dolari. Compania isi propusese pentru anul trecut sa ajunga la afaceri de 90-95 mil. dolari.
"Au fost niste probleme cu utilajele care erau vechi si am avut sincope. N-am reusit sa crestem cantitatea de otel lichid la cat ne propusesem. Ne-am planificat sa ajungem la 100.000 de tone. Nu s-a putut si am facut numai 60.000 de tone. Oricum productia este in crestere. Pentru 2009 am fost mai prudenti si am plecat cu programul de fabricatie de 83.000 de tone care nu are motive sa nu se mai realizeze", a precizat Antonescu.
Conducerea producatorului spune ca in 2005, anul preluarii de catre Doosan, IMGB avea o productie de circa 20.000 de tone, iar tot plusul de productie de atunci si pana in prezent s-a indreptat catre Coreea, la actionarul majoritar.
Desi afacerile si productia IMGB au crescut constant de la preluarea de catre grupul sud-coreean, compania a raportat in fiecare an pierderi, care s-au cifrat in 2007 la 28,2 mil. dolari (20,6 mil. euro).
"E foarte greu in momentul in care faci investitii masive sa mai faci si profit. Nici anul trecut n-am facut. Nu s-a recuperat din pierderile din 2007. Partea financiara a contribuit mult mai mult la pierderile de anul trecut. Investitia mare s-a facut, adica grosul. Acum sunt astea de finisare care nu sunt asa de costisitoare. Pentru anul acesta avem ca obiectiv trecerea pe profit atat la nivel operational, cat si pe total", spune Florin Antonescu.
IMGB a realizat anul trecut investitii de circa 40 mil. dolari, din care investitiile de mediu s-au ridicat la circa 7 mil. euro si au fost destinate extractiei de huma, iar halele de productie au inghitit o suma similara.
La IMGB s-au investit pana in prezent circa 100 de milioane de dolari, din care 60 mil. dolari au reprezent investitii directe si circa 40 mil. dolari capital de lucru. Pentru 2009 compania vrea sa mai investeasca circa 15-20 de milioane de dolari pentru reducerea consumului specific de gaze.
"Productivitatea a crescut constant. Anul trecut a fost de 110.000 de dolari pe angajat, destul de buna pentru Romania. Foarte mica daca e sa comparam cu fabrica din Coreea. Pe forjate ei fac 260.000 de tone anual cu o capacitate similara si eu ma chinui aici sa fac nu stiu ce. Nu pot sa spun ca nu se munceste aici, dar nu suficient. Coreea este o tara in care se munceste de dimineata pana seara inclusiv sambata. Cata vreme muncesti, n-ai cum sa stai decat bine", spune Antonescu. Compania are ca obiectiv pe termen lung sa-si tripleze productia, la 240.000 de tone otel lichid anual.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO