Companii

P&G: Dimensiunea investitiei de la Urlati e conditionata de obtinerea de facilitati de la stat

09.10.2008, 17:56 71

Compania americana Procter & Gamble, care a anuntat recent o investitie de 100 mil. dolari in constructia unei fabrici la Urlati (langa Ploiesti), ar putea revizui proiectul noii unitati daca nu va primi facilitati de la stat, sustin reprezentantii companiei.
"Daca autoritatile romane nu se vor implica in niciun fel, vom reduce cu mult valoarea investitiilor in fabrica din Urlati. Pana acum, compania noastra nu a primit niciun fel de facilitati din partea statului", a declarat Ramona Brad, external relations group leader in cadrul P&G Romania.
In prezent, compania asteapta un raspuns din partea autoritatilor, dupa ce acestea au promis ca vor studia modalitatile de acordare a unui ajutor de stat pentru realizarea investitiei de 100 de milioane de dolari. Potrivit P&G, oportunitatile de colaborare cu statul roman ar putea viza programe de calificare a viitorilor angajati ai fabricii, programe de mediu sau facilitarea aducerii unor tehnologii de ultima generatie in unitatea de la Urlati.
"Pana acum nu am remarcat o deschidere totala din partea autoritatilor pentru o colaborare. Autoritatile se misca prea greoi", a mai spus Brad.
Pana la inchiderea editiei, Directia de Ajutor de Stat din cadrul Ministerului de Finante nu a raspuns intrebarilor Ziarului Financiar pe acest subiect, transmise in urma cu o saptamana.
Potrivit informatiilor de pe site-ul ARIS (Agentia Romana pentru Investitii Straine), Ministerul Economiei si Finantelor poate acorda facilitati pentru sprijinirea investitiilor cu o valoare initiala de minim 30 de milioane de euro si care creeaza cel putin 300 de locuri de munca, sectorul bunurilor de larg consum fiind pe lista investitiilor eligibile.
Fabrica P&G va crea intr-o prima faza 300 de locuri de munca, demararea productiei la Urlati fiind planificata pentru 2010, potrivit anunturilor companiei.
Unitatea, unde vor fi fabricate produse de ingrijire a parului, va fi construita pe un teren de 25 de hectare din Parcul Industrial Ploiesti, luat in concesiune de la stat.
Legislatia privind ajutoarele de stat prevede anumite facilitati - precum scutiri de taxe - pentru investitiile in parcuri industriale.
La randul lor, facilitatile pentru calificarea angajatilor ar putea acoperi pana la 50% din valoarea trainingurilor pentru maxim 20% din numarul persoanelor nou-angajate.
Pe lista scurta a locatiilor analizate de Procter & Gamble pentru aceasta investitie au fost si Polonia, Turcia si Ucraina, tari care din 2010 se vor numara printre pietele aprovizionate de la Urlati.
Acesta este primul proiect greenfield al companiei P&G in Romania. Fabrica a fost gandita ca o unitate regionala, doar 10% din productie urmand sa fie livrata pe piata romaneasca. 
La nivel local, compania americana detine in prezent o singura fabrica in Timisoara, achizitionata de la stat in anul 1995.
Investitiile in fabrica de detergenti a Procter & Gamble de la Timisoara au ajuns la 40 de milioane de dolari, de la preluarea acesteia si pana in prezent, potrivit datelor furnizate de companie. Aproximativ 50% din productia fabricii P & G din Timisoara este exportata pe pietele din regiune.
Portofoliul local de produse de ingrijire a parului al P&G cuprinde brandurile Pantene, Head & Shoulders si Wash & Go.
Anul trecut, compania a realizat afaceri consolidate de 250 mil. euro in Romania, fiind cel mai mare jucator pe piata bunurilor de larg consum nealimentare.
 
Ministerul Economiei si Finantelor poate acorda facilitati pentru sprijinirea investitiilor cu o valoare initiala de minim 30 mil. euro si care creeaza cel putin 300 de locuri de munca, sectorul bunurilor de larg consum fiind pe lista investitiilor eligibile, potrivit informatiilor de pe site-ul Agentiei Romane pentru Investitii Straine.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO