Companii

Ovidiu Petre, NCH Capital: „Confirmăm tranzacţia de vânzare a acţiunilor societăţii Vel Pitar către Grupo Bimbo. Această tranzacţie reprezintă al 27-lea exit de mare succes”

Ovidiu Petre, NCH Capital: „Confirmăm tranzacţia de...

Autor: Florentina Niţu

15.01.2023, 17:04 2092

Fondul de investiţii american Broadhurst, administrat de New Century Holdings (NCH Capital) a vândut acţiunile Vel Pitar, liderul pieţei de panificaţie din România, către Grupo Bimbo, o multinaţională mexicană, considerată una dintre cele mai mari afaceri din producţia de panificaţie din lume, cu o cifră de afaceri de 17 miliarde de dolari în 2021.

„Confirmăm tranzacţia de vânzare a acţiunilor societăţii Vel Pitar către Grupo Bimbo. (...) Pentru echipa NCH România această tranzacţie reprezintă al 27-lea exit de mare succes din companiile deţinute, la care se adaugă 873 de tranzacţii de exit mai mici, dar de peste 50.000 de euro fiecare, situând echipa NCH România în top 1% mondial ca IRR (rata internă a rentabilităţii – n. red.) pe termen lung”, au răspuns Ovidiu Petre, reprezentant al NCH Capital la solicitarea ZF. Conform estimărilor, valoarea tranzacţiei este de circa 200 de milioane de euro.

În 2021, Vel Pitar a ajuns la o cifră de afaceri de 586 de milioane de lei în 2021 (circa 120 mil. euro), în creştere cu 5% faţă de anul precedent, şi un profit net de 68,5 milioane de lei (14 mil. euro), în scădere cu 11% faţă de anul anterior, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. La nivelul profitabilităţii, 2020 a fost cel mai bun an din istoria companiei, potrivit aceleaşi surse.

În funcţie de valoarea vânzărilor de pâine din 2021 Vel Pitar a fost cea mai mare companie din acest sector, potrivit datelor oferite de Euromonitor International. Valoarea vânzărilor de pâine a sărit de 10 miliarde de lei în 2021, iar brandurile de pâine preferate de români în 2021 au fost Vel Pitar (Vel Pitar), Neptun (Dobrogea Grup), Grâu Întreg (Vel Pitar), Deplina (Vel Pitar) şi Boromir (Boromir Ind), potrivit aceleaşi surse.

„Vel Pitar este o companie deţinută de investitori americani, dar construită şi condusă de o echipa exclusiv românească, pe un parcurs de peste 24 de ani. Este cel mai mare producător de pâine şi produse de panificaţie din România, dar mai mult decât a fi un producător de pâine, Vel Pitar este o companie inovatoare”, au subliniat reprezentanţii NCH Capital în răspunsul trimis către ZF. În România, Vel Pitar deţine 10 unităţi de producţie în zece oraşe principale ale ţării.

Ei au completat că grupul de manageri români lucrează în continuare la atragerea de noi resurse pentru dezvoltare prin European Investment Fund, NCH şi alţi investitori. „Am evoluat în cei peste 20 de ani de când lucrăm împreună către creşterea companiilor administrate şi atingerea potenţialelor maxime de performanţă.”

Broadhurst / NCH este unul dintre cele mai vechi fonduri de investiţii din România cu o istorie care începe în anii ‘90, odată cu procesele de privatizare a întreprinderilor comuniste şi lansarea bursei de la Bucureşti. De-a lungul celor de aproape trei decenii, grupul american condus de Siminel Andrei, a cumpărat la privatizare întreprinderile care deţineau spaţii comerciale, de genul Romarta sau fabricile comuniste cu terenurile aferente.

În 2016, Siminel Andrei, director general al NCH Capital, prezent la evenimentul „10 ani de business: creştere explozivă, criză, noua normalitate", organizat de Reff&Associates în colaborare cu Ziarul Financiar spunea că o lecţie bună în criză ar fi că trebuie să vinzi cât sunt clienţi şi trebuie să adaptezi preţul.

Atfel, după vânzarea Vel Pitar către mexicanii de la Bimbo, Broadhurst va rămâne pe plan local în industria de morărit şi panificaţie cu compania Şapte Spice, pe care o deţine, conform surselor ZF. Compania Şapte Spice a fost înfiinţată în 2007, prin desprinderea diviziei de morărit din cadrul grupului Vel Pitar, liderul pieţei de morărit şi panificaţie. Ea are patru mori în România, una în Iaşi, una în Braşov, una în Târgu Jiu şi una în Râmnicu Vâlcea, care au o capacitatea anuală totală de măciniş de peste 200.000 de tone. Moara din Râmnicu Vâlcea, o investiţie de 20 de milioane de lei, a fost finalizată în 2020, mare parte din sumă fiind co-finanţare europeană.

În 2021, compania Şapte Spice a avut o cifră de afaceri cifră de afaceri de circa 65 mil. euro, în creştere cu 25% faţă de anul trecut, având peste 350 de angajaţi. Compania estima la mijlocul anului trecut o cifră de afaceri de 80 mil. euro pentru 2022, în creştere cu 25% faţă de anul 2021, conform datelor oferite pentru ZF.

Grupo Bimbo care a cumpărat Vel Pitar este cel mai mare producător de morărirt şi panificaţie din lume, cu activitate în 33 de ţări începând din America până în Europa. În Europa este prezent în ţări precum Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Elveţia, Marea Britanie, Rusia şi Ucraina, potrivit datelor de pe site-ul grupului. În 2021, a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de dolari, cu 137.000 de angajaţi la nivel mondial. Grupul Bimbo este listat la bursa din Mexic şi are o capitizare de piaţă de 21 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO