Companii

Orientarea la intern a adus Lafarge 70 mil. euro profit

25.04.2007, 18:32 14

Diminuarea exporturilor si implicit reducerea cheltuielilor de transport aferente au adus o crestere de aproximativ 30% a profitului brut inregistrat anul trecut de Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului francez Lafarge. Compania s-a orientat sa vanda la intern ca urmare a cererii record pentru materiale de constructii.
"Am reusit sa ajungem la o marja bruta de profit de circa 30% (n.r. - echivalentul a circa 70 de milioane de euro) anul trecut datorita cresterii vanzarilor si reducerii exporturilor cu circa 10%. Cimentul este exportat pe distante mari, pana in Spania, Maroc sau Coasta de Fildes, ceea ce implica cheltuieli ridicate de transport, pe care le-am redus in 2006", a declarat Phillipe Questiuax, presedintele si directorul general al companiei Lafarge Ciment.
Compania exporta in prezent circa 20% din cimentul produs in Romania si intentioneaza sa reduca ponderea exporturilor la circa 15%.
"Nu vom renunta la activitatea de export, pentru ca face parte din strategia grupului Lafarge, insa in urmatorii ani vom reduce exportul la circa 10-15%", afirma Questiaux.
Lafarge Ciment a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 230 mil. euro, in crestere cu 34% fata de anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare.
"Pentru anul acesta estimam o crestere de circa 20% a vanzarilor de ciment, pe fondul intensificarii lucrarilor de constructii si al vremii favorabile de la inceputul anului", precizeaza Questiaux.
Francezii vor investi anul acesta circa 30-40 milioane de euro in majorarea capacitatilor de productie, precum si 7-8 milioane de euro in protectia mediului- respectarea normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana.
"Cresterea rapida a consmului de ciment ne determina sa investim in majorarea capacitatilor de productie si luam in considerare construirea unui nou cuptor la Hoghiz, insa aceasta decizie inca nu a fost luata la nivel de grup", explica Questiaux.
Compania a inaugurat ieri o investitie de 6,5 milioane de euro la fabrica de la Hoghiz (judetul Brasov) intr-un sistem de tocare, dozare si injectie a deseurilor solide, precum si intr-o instalatie de filtrare cu saci de fibra de sticla, pentru desprafuirea cuptorului de ciment.
Grupul francez a investit de la intrarea pe piata locala in 1997 circa 350 de milioane de euro pe pietele de ciment, betoane si agregate sau gips-carton.
Lafarge este unul dintre cele trei grupuri care controleaza piata romaneasca a cimentului, alaturi de Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania).
Cei trei jucatori isi impart o piata a cimentului estimata anul trecut la circa 500 de milioane de euro, cu un volum de vanzari de 7,7 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO