Companii

Oradea va avea anul viitor două noi parcuri industriale

Autor: Laurentiu Cotu

08.12.2011, 17:34 391

Municipalitatea Oradea are în proiect dezvoltarea parcului industrial Eurobusiness, printr-un program ce prevede extinderea suprafeţei actuale cu aproximativ 41 de hectare. În acest sens, primăria din Oradea va înfiinţa începând din anul viitor două noi parcuri industriale, Eurobusiness II (pe şoseaua Ogorului, suprafaţa totală de 23,8 hectare), respectiv Eurobusiness III (zona industrială veche, suprafaţa totală 17,8 hectare).

Oficialii municipalităţii Oradea nu au oferit informaţii suplimentare în ceea ce priveşte valoarea investiţiei, în crearea celor două noi parcuri industriale. În prezent, parcul industrial Eurobusiness are o suprafaţa totală de circa 121 de hectare (din care o suprafaţă de 27 de hectare este ocupată de utilităţi) şi se află în proprietatea primăriei Oradea.

''În luna februarie 2012 vom demara licitaţiile pentru parcele în parcul industrial Eurobusiness II şi vom depune documentaţiile pentru obţinerea titlului de parc industrial. În ceea ce priveşte parcul industrial Eurobusiness III, urmează ca anul viitor să pregătim documentaţiile necesare înfiinţării acestuia", a declarat Delia Ungur, administratorul parcului industrial Eurobusiness Oradea.

În prezent, parcul industrial Eurobusiness Oradea este ocupat în proporţie de 45%, fiind create totodată 1.000 de noi locuri de muncă. Pentru realizarea infrastructurii de utilităţi publice din parcul industrial Eurobusiness din Oradea, municipalitatea orădeană a atribuit în toamna acestui an consorţiului format din companiile Energomontaj, Construcţii Bihor şi Drum Construct, un contract în valoare de peste 45 mil. lei (circa 10 mil. euro). Contractul vizează lucrări de drumuri, reţele de termoficare, alimentare cu apă şi energie electrică, canalizare şi iluminat public. În total, se vor realiza 8 km de drumuri, 6 km de reţele de canalizare pluvială şi 7 km de canalizare menajeră.

În prezent, cea mai mare investiţie din parcul industrial din Oradea este cea a producătorului american de echipamente şi servicii pentru industrie şi telecomunicaţii Plexus, care va investi circa 30 mil. euro în construcţia şi dotarea tehnologică a fabricii. Suprafaţa viitoarei fabrici Pexus din parcul Eurobusiness Oradea va fi cuprinsă între 15.000-30.000 mp. Plexus intenţionează să ajungă în următorii 5 ani la circa 500 de angajaţi în Oradea.

Pe de altă parte, furnizorul italian de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto Faist Mekatronic a finalizat în acest an o investiţie de circa 24 mil. euro în fabrica situată în parcul industrial Eurobusiness Oradea. Compania Faist Mekatronic, filiala locală a grupului italian Faist, se numără printre furnizorii giganţilor Nokia Siemens Network şi Ericsson Network.

Anterior, conducerea companiei spunea că intenţionează să ajungă la 450 de oameni în acest an, respectiv la 600 de angajaţi în 2012.

Totodată, firma sud-coreeană Shinheung Electronics, unul dintre furnizorii Samsung, a finalizat deja o investiţie de 30 mil. euro în construirea unei fabrici de echipamente electronice în parcul industrial Eurobusiness din Oradea. Având suprafaţa totală de peste 30.000 mp, noua fabrică produce DVD-uri Blue Ray şi sisteme home theatre pentru gigantul Samsung Electronics. Potrivit unor informaţii anterioare, compania intenţionează să ajungă la 700 de angajaţi până la finele acestui an, respectiv la 900 de oameni anul viitor.

Printre investitorii atraşi de oportunităţile parcului de la Oradea se numără şi companiile Decoletaje&Conjuntos, Auxim, Microrom, Zucchetti, Congips, Perind, Simbac, Tamira Pan, Vest Euro Marketing, Rozoti Prod Com, Carbenta Com, Elisis, Ekobyo, Anander, Hexi Prod, Marah Transport sau Premium Part.

''Conform contractelor semnate, în 2012 valoarea investiţiile private în parcul industrial Eurobusiness se vor ridica la 40 mil. euro. Totodată, anul viitor vor fi create 500 de noi locuri de muncă'', a mai spus Delia Ungur.

Parcul industrial din Oradea a fost constituit printr-un ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor din 2008 şi este administrat de Eurobusiness Parc, companie deţinută integral de municipalitatea orădeană. Facilităţile acordate de municipalitate, pentru cei care vor investi în parcul industrial Eurobusiness, constau în scutirea de la impozitului pe teren şi clădiri. Preţul de concesionare al terenului este de 8 euro mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO