Companii

Operatorul ungar Wizz Air spune ca a transportat 1,6 milioane de pasageri anul trecut, mai mult cu 87%

Operatorul ungar Wizz Air spune ca a transportat 1,6 milioane de pasageri anul trecut, mai mult cu 87%
07.01.2010, 23:05 44

Compania aeriana ungara Wizz Air, unul dintre principaliioperatori low-cost de pe piata romanesca, spune ca a transportatanul trecut 1,65 milioane de pasageri, mai mult cu 87% fata desituatia din anul anterior, cea mai mare crestere de pe intreagapiata aeriana locala.

Wizz Air este cea de-a doua companie aeriana care a comunicatrezultatale de trafic pentru anul trecut, alaturi de compania destat Tarom, care a anuntat ca a transportat 1,7 milioane depasageri, mai putin cu 13% fata de 2008.

Cu toate acestea, oficialii operatorului ungar nu au dorit saofere informatii despre cifra de afaceri sau profitul pe care l-auobtinut pe piata romaneasca anul trecut. Potrivit calculelor ZF, laun venit mediu de 100 de euro pe pasager, Wizz Air a incasat peste100 de milioane de euro.

"Compania a continuat sa se dezvolte in 2009 in Romania, in timpce alte companii aeriene au iesit de pe piata sau au luptat sasupravietuiasca (My Air, Sky Europe - n. red.). Anul trecut a fostlansata baza din Timisoara, iar capacitatea de transport a fostdublata la sase aeronave", a declarat Jozsef Varadi, directorulexecutiv al Wizz Air.

Oficialii companiei estimeaza ca in 2010 numarul pasagerilor vaajunge la circa doua milioane, pe rutele din si spre Romania, increstere cu 21% fata de anul trecut, in conditiile in care companiava extinde reteaua de rute operate.

Anul trecut, compania ungara a introdus pe piata romaneasca 16rute noi, iar anul acesta se vor lansa noi destinatii, dupa cumsustin reprezentantii companiei.

Compania low-cost are trei baze pe piata romaneasca, inBucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, deservite de o flota de saseaeronave.

Oficialii companiai au anuntat ca vor aloca inca o aeronavabazei din Cluj, pentru noi zboruri spre Pisa si Torino din iunie2010. Cursa Timisoara-Forli/Pisa va fi operata incepand cu martie,iar zboruri din Bucuresti spre Pisa vor fi accesibile din iunieanul acesta.

La nivel international compania, care are 11 baze in EuropaCentrala si de Est, a transportat 7,8 milioane de pasageri in 2009,mai mult cu 33% fata de anul anterior.

Tarom cauta piloti

In primul trimestru al anului acesta Tarom va angaja 10absolventi ai Scolii Superioare de Aviatie Civila din Romania. Maimult, reprezentantii companiei sustin ca, prin concurs, Tarom vamai aduce in companie inca 15 piloti. Concursul este prevazutpentru a doua jumatate a lunii februarie. Anul trecut, la Tarom auvenit sase piloti de la Blue Air, insa in acelasi timp au plecatdoi piloti la compania low-cost, potrivit aprecierilorreprezentantilor celor doua companii aeriene.

Oficialii Tarom spun ca miscarea pilotilor in piata este opractica comuna. Si Adrian Ionascu, directorul general al Blue Air,sustine ca tranzitul de piloti intre cele doua mari companiiaeriene a existat inca de la infiintarea Blue Air.

Compania de stat a incheiat anul trecut cu venituri estimate la260 de milioane de euro si pierderi de 21 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO