Companii

OMV Petrom anunţă că în 2022 a plătit către statul român impozite, taxe şi contribuţii de peste 19 miliarde lei, precum şi dividende de circa 1 miliard de lei. ”Am avut contribuţii record la bugetul de stat”

OMV Petrom anunţă că în 2022 a plătit către statul...

Autor: Roxana Rosu

16.02.2023, 11:15 6612

OMV Petrom a anunţat joi că în 2022 a plătit către statul român impozite, taxe şi contribuţii de peste 19 miliarde lei, precum şi dividende de bază şi speciale de circa 1 miliard de lei, contribuind în total cu 7% din veniturile fiscale ale bugetului de stat consolidat.

„Am avut contribuţii record la bugetul de stat, în anul 2022. Acestea au însumat aproape 20 de miliarde de lei, în timp ce profitul nostru net s-a ridicat la 10 miliarde de lei. Ne-am plătit toate impozitele, taxele şi contribuţiile la timp şi ne-am conformat în mod voluntar măsurilor luate de Guvernul României pentru compensarea parţială a preţurilor la combustibili”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Impozitele directe au avut cea mai mare creştere, atingând aproximativ 10 miliarde lei, de aproape 4 ori mai mult faţă de 2021.

Acestea includ impozitul pe profit şi alte taxe directe, redevenţele petroliere, numeroase impozite şi contribuţii suplimentare aplicabile extracţiei de petrol şi gaze, vânzărilor de produse petroliere, producţiei de energie electrică, comerţului cu gaze naturale şi energie electrică.

Din aceasta sumă, impozitele suplimentare şi contribuţiile au reprezentat 7,3 miliarde lei.

Pentru 2023, compania a planificat investiţii de 6 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 60% din profitul net obţinut în 2022.

”Suntem o companie românească, cu un rol major în sectorul energetic al ţării, furnizând peste o treime din necesarul de gaze naturale, petrol şi carburanţi şi aproximativ 10% din producţia de energie electrică. Rezultatele financiare ale OMV Petrom au reflectat contextul de piaţă fără precedent, cu preţuri internaţionale ridicate şi volatile ale produselor energetice, dar şi efectele investiţiilor semnificative în modernizarea şi diversificarea operaţiunilor sale, atât în România, cât şi la nivel regional”.

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României.

Anul 2023 a debutat cu un scandal între companie şi Ministerul Fi­nan­ţelor privind aplicarea unei noi taxe pe pro­fiturile excepţionale din 2022 ale companii­lor energetice.

La finalul anului trecut, pe 29 decembrie, Guvernul României a emis OUG 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pen­tru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie. Prin OUG 186 se stabileşte că în cazul în care profiturile impozabile/conta­bile din 2022, respectiv din 2023 obţinute din companiile prevăzute în regulament de­pă­şesc cu mai mult de 20% media profitu­rilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%.

În OUG sunt precizate foarte clar activităţile vizate de noua taxă: CAEN: 0610 - „Extracţia ţiţeiului“, 0620 - „Extrac­ţia gazelor naturale“, 0510 - „Extracţia huilei“, 1910 - „Fabricarea produselor de cocserie“ şi 1920 - „Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului.“

OMV Petrom a declarat ulterior că „în baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO