Companii

OMV intra in afacerea actiunilor Petrom catre salariati

01.05.2006, 00:00 3071

Ministrul economiei spune ca OMV este pregatita sa cumpere de pe Bursa actiunile pe care le-ar vinde salariatii. Liviu Luca spune ca se simte scos din joc.

Grupul petrolier austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, intentioneaza sa sustina cotatia titlurilor Petrom prin achizitia de actiuni la bursa, in cazul in care salariatii companiei vor vinde in numar mare actiunile primite de la stat in cadrul procesului de privatizare, a declarat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres.

"OMV are in vedere ca, in momentul in care piata devine prea lichida, sa aiba fonduri disponibile pentru a cumpara de pe piata, inaintea altora, aceste actiuni", a spus Seres.

El afirma ca a avut anterior discutii pe acest subiect la Viena cu presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

OMV a preluat in 2004 pachetul de 51% din Petrom intr-o tranzactie totala de 1,5 mld. euro si intentioneaza sa-si majoreze participatia.

De preluarea pachetului de 8% din Petrom este interesata si Asociatia Salariatilor (PAS) din Petrom, condusa de puternicul lider de sindicat Liviu Luca.

PAS Petrom a strans imputerniciri de la 55.000 de angajati si fosti angajati ai companiei pentru a cumpara actiunile si a selectat banca de investitii Credit Suisse First Boston, care ar urma sa finanteze printr-un imprumut salariatii in momentul achizitiei titlurilor.

Actiunile Petrom au crescut, paradoxal, cu 4,6% in ultima sedinta, chiar in ziua in care Seres anunta ca va fi luata in discutie numai o vanzare directa a actiunilor catre salariati.

In urma cu trei saptamani, titlurile SNP inregistrau o scadere de 8% ca o reactie a investitorilor la posibilitatea ca pachetul salariatilor sa fie vandut pe Bursa.

O eventuala vanzare a actiunilor salariatilor pe bursa a provocat temerile investitorilor in urma cu trei saptamani, cand actiunile SNP au scazut cu circa 8%. In ultima sedinta de tranzactionare, titlurile Petrom au crescut cu 4,6%, valoarea bursiera a companiei urcand la 9,118 mld. euro.

"Poate ca asa se explica de ce sunt eu demonizat si de ce statul se lupta cu noi, cu Asociatia, sa nu luam noi actiunile", a comentat Liviu Luca declaratia ministrului economiei privind intentia OMV de a prelua actiunile salariatilor.

Reprezentantii OMV nu au facut niciun comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.

Vanzarea actiunilor catre angajatii Petrom este una dintre cele mai mari afaceri ale anului de pe piata romaneasca.

Salariatii si pensionarii celei mai mari companii petroliere au dreptul sa achizitioneze 8% din actiunile Petrom, la acelasi pret pe actiune cu cel achitat de grupul austriac in 2004, de 5, 25 eurocenti pe actiune.

In acest context, achizitia de catre salariati a pachetului de 8% va fi de aproximativ 235 mil. euro, valoare cu circa o jumatate de miliard de euro sub pretul actual de pe piata, la 0,565 lei pe actiune (16,28 eurocenti pe actiune).

In acest moment, afacerea vanzarii actiunilor catre salariati este in faza in care guvernul urmeaza sa ia in dezbatere proiectul actului normativ prin care este reglementat modul in care vor fi vandute de catre stat cele opt procente din Petrom catre salariati.

Memorandumul depus de ministerul de resort la guvern propune vanzarea actiunilor catre salariatii Petrom in doua variante - atat direct, cat si printr-o modalitate care include o asociatie a salariatilor.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a pronuntat in repetate randuri in favoarea unei vanzari directe a actiunilor Petrom direct catre salariati.

Potrivit lui Seres, unii reprezentanti ai autoritatilor au propus instituirea unei interdictii la vanzarea actiunilor obtinute de salariati, pentru o perioada de doi-trei ani, pentru a proteja piata.

O astfel de interdictie nu este insa prevazuta in legea de privatizare a Petrom, astfel ca nu poate fi instituita, a mai spus Seres.

El a mentionat ca parerile angajatilor Petrom sunt impartite in ceea ce priveste modalitatile de vanzare a actiunilor, direct sau prin intermediul asociatiei.

"Marea masa a angajatilor nu doresc achizitionarea prin PAS. Acest lucru il doresc doar o parte dintre directori, dintre maistri. Deci nu se poate vorbi de o atitudine constanta, a tuturora, in ceea ce priveste politica pe care ar trebui sa o adoptam pentru cele 8% dintre actiuni", afirma ministrul economiei.

El a anuntat ca Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotarare de guvern care prevede vanzarea pachetului de 8% din actiunile Petrom destinat salariatilor direct catre acestia, si nu prin intermediul unei asociatii.

Proiectul este redactat, urmand sa fie trimis pentru avizare la o serie de ministere.

Ministerul Economiei si Comertului detine peste 30% din Petrom, Fondul Proprietatea - 9,9%, BERD - 2%, iar restul actiunilor sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Petrom a raportat un profit net de 391 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,97 mld. euro. Pentru acest an, bugetul prevede un castig de 552 mil. euro la afaceri de 3 mld. euro. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO