Companii

Oltchim ar putea renunta la conserve si porci

18.07.2003, 00:00 19

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea ar putea ramane fara fermele de porci si celelalte activitati din agricultura daca propunerea de divizare a combinatului inaintata de unul din actionarii minoritari va fi aprobata. Este vorba de fondul de investitii Lindsell, cel mai mare actionar minoritar al Oltchim cu 12% din actiuni. Decizia de fi luata insa de APAPS, actionarul majoritar al Oltchim, care detine 53% din actiuni.
“Propunerea de divizare vizeaza separarea activitatilor agricole,” a explicat Constantin Roibu, directorul Oltchim. Sub umbrela combinatului chimic functioneaza in prezent o fabrica de conserve (Raureni), o ferma de porci, una de pui si o fabrica de nutreturi combinate.  “Intr-o perioada in care agricultura face eforturi sustinute sa se desprinda de tot ceea ce este chimic, asocierea Oltchim - Raureni este nefiresca. In plus, dificultatile financiare si procesul de privatizare cer o restructurare a socetatii,” a declarat Siminel Andrei, directorul Lindsell.
Structura actionariatului societatilor rezultate dupa divizare va fi discutata de actionari, existand posibilitatea ca acestia sa-si pastreze cotele detinute la Oltchim si la societatile rezultate sau sa opteze pentru societatea in care doresc sa ramana actionari. Conducerea combinatului nu si-a  prezentat pozitia oficiala privind oportunitatea divizarii.
Surse apropiate Oltchim sustin ca APAPS ar putea fi de acord cu divizarea, ca parte din restructurarea combinatului in vederea privatizarii “Nu putem avea inca nici o pozitie pana la AGA, dar propunerea de divizare este prevazuta in lege, si vine in intampinarea dorintei  noastre,” au declarat pentru ZF reprezentantii APAPS.
Declaratiile oficiale privind privatizarea Oltchim au fost contradictorii in ultima perioada. Ministrul industriilor propunea la inceputul anului  crearea unui holding petrochimic, care sa cuprinda Oltchim, o parte din rafinaria Arpechim (apartinand Petrom) si o parte din rafinaria Petromidia (apartinand Rompetrol). Ideea a ramas insa in stand-by.
In ultimele luni au aparut investitori interesati de preluarea activitatilor agricole ale Oltchim. La finalul lunii aprilie compania poloneza La Festa a inaintat o scrisoare de intentie catre APAPS si Oltchim pentru preluarea facricii de conserve Raureni.
Situatia financiara a combinatului chimic ramane in continuare critica. Oltchim are datorii de peste 100 de milioane de dolari, cea mai mare parte catre AVAB si un capital social de doar 10 milioane de dolari. Majorarea capitalului social datoriile catre AVAB, propusa la finalul anului trecut a fost amanata, iar majorarea capitalului social de zece ori prin includerea diferentelor din reevaluare, nu a fost posibila datorita schimbarii legislatiei cu doua zile inainte de intrunirea actionarilor. Oltchim a reusit totusi sa treaca in luna aprilie pe profit dupa mai bine de doi ani de pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO