Companii

Oil Terminal isi asuma un profit mai mic anul acesta

30.01.2003, 00:00 12

Scaderea profitului companiei Oil Terminal Constanta va continua si in acest an. Cel putin asa prevede Bugetului de Venituri si Cheltuieli al companiei. Pentru 2003, compania spera sa obtina un profit brut de 22,8 miliarde de lei, in scadere cu aproape jumatate fata de estimarile din luna noiembrie privind profitul pe 2002.
Bugetul a fost realizat pe baza strategiei guvernamentale de import a titeiului, aprobata la mijocul anului trecut si are in vedere realizarea de prestatii pentru 10 milioane de tone de titei, produse petroliere si petrochimice. In 2002, valoarea acestora a fost de 9,8 milioane de tone. Cifra de afaceri prevazuta pentru 2003 este de 760,2 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile totale ar urma sa insumeze 740,2 miliarde de lei.
Oficialii companiei spun ca pretul petrolului de pe pietele internationale nu afecteaza in mod direct rezultatele companiei. "De exemplu, in cazul titeiului noi percepem 1,7 dolari pe tona, indiferent care este pretul acestuia pe pietele internationale," a explicat Gheorghe Negreanu, presedintele companiei. Oil Terminal ar putea fi insa afectata de reducerea importului de produse petroliere ca urmare a cresterii pretului pe pietele internationale. Rezultatele financiare pe acest an sunt insa dependente de evolutia cursului leu/dolar, intrucat sumele percepute sunt exprimate in moneda americana.
Principalul actionar al companiei este statul, prin intermediul Ministerul Industriei si Resurselor, care detine 61,4% din actiuni. Celalalt actionar semnificativ este fondul de investitii Broadhurst, care detine 11,8% din actiuni.
In luna noiembrie a anului trecut compania si-a redus cu 60% estimarea privind profitul pe anul 2002, acesta fiind prognozat in acel moment la 46,9 miliarde de lei, fata de nivelul de 117 miliarde de lei, estimat la inceputul anului. La finalul trimestrului III al anului trecut, Oil Terminal inregistra un profit net de 12,9 miliarde de lei, in scadere cu 80% fata de perioada similara a anului trecut.
Oil Terminal a fost declarata in 2001 companie de interes strategic a statului.  Cu aceasta ocazie, o parte importanta din activele societatii, constand in depozite si conducte de petrol au fost trecute in proprietatea statului. Valoarea acestora s-a ridicat la 32,9 miliarde de lei si a reprezentat 30% din activele companiei.
Actiunile Oil Terminal sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de valori Bucuresti. Societatea are un capital social de 458,27 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.Ultima cotatie a actiunilor a fost de 710 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera este de 9,8 milioane de dolari. Profitul brut prognozat pentru acest an este echivalent cu 50 de lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO