Companii

Ofertele finale pentru Distrigazuri vor fi depuse in iunie

26.04.2004, 00:00 23



Ofertele financiare pentru cele doua distributii de gaze aflate in proces de privatizare va trebui depuse in cursul lunii iunie, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate procesului de privatizare.



Gazprom (Rusia), Wintershall, Ruhrgas (ambele din Germania), Enel (Italia) si Gaz de France (Franta) au depus pana acum oferte preliminare pentru Distrigaz Nord, in timp ce pentru Distrigaz Sud au optat aceleasi companii, mai putin Wintershall.



Totusi, investitorii vor trebui sa se decida cat mai repede pentru una dintre distributii, avand in vedere ca statul nu va vinde catre acelasi investitor Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, pentru a evita situatia de monopol pe piata. Cele doua societati controleaza impreuna 85% - 90% din piata de distributie a gazelor.



Statul vinde direct 30% din actiunile fiecarei distributii catre un investitor strategic, care urmeaza sa participe la o majorare de capital pentru a detine 51% din actiuni. Valoarea tranzactiei, care va fi incheiata in acest an, este de ordinul sutelor de milioane de euro, potrivit unor estimari oficiale.



Consultantul statului in aceasta tranzactie este consortiul format din banca de investitii Credit Suisse First Boston, Fondul Romano-American de Investitii si casa de avocatura Miculiti Linklaters.



Ca si la Petrom sau Electrica, una din problemele ce trebuie lamurita de stat impreuna cu investitorii este situatia terenurilor, peste 43% din reteaua de distributie a gazelor fiind pe proprietatea unor privati. Oficialii ministerului de resort au precizat ca prefera o privatizare cu toate subiectele clarificate, pe fondul lamuririlor cerute de investitori, in loc de o perioada postprivatizare care sa ridice probleme spinoase.



Afacerile Distrigaz Sud pe 2003 sunt estimate la aproximativ 575 mil. $, in crestere fata de 2002, cand valoarea acestora a fost de 432 mil. $, potrivit datelor din bilantul depus la Finante. Compania numara peste 10.000 de angajati, asigurand alimentarea cu gaze in jumatatea de sud a Romaniei, inclusiv in capitala.



Distrigaz Nord a avut afaceri de peste 430 mil. $, potrivit rezultatelor financiare preliminare, si un profit net de aproximativ 5,6 mil. $. In 2002, compania a avut o cifra de afaceri de 340 mil. $. Numarul de angajati al companiei trece de 9.000, avand peste un milion de clienti.



Dintre investitorii angajati in cursa de preluare a distributiilor de gaze, Wintershall si Ruhrgas activeaza direct de mai multi ani pe piata romaneasca.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO