Companii

Octavian Cretu, Romaqua: Avem noroc ca nu suntem nevoiti sa diminuam productia

Octavian Cretu, Romaqua: Avem noroc ca nu suntem nevoiti sa diminuam productia

Octavian Cretu, actionarul majoritar al grupului Romaqua: Dobanda trebuie sa scada, asa cum se intampla in restul Europei. Daca statul nu va lua masuri bune de sprijinire a economiei, am putea ajunge in aceeasi situatie dificila de la inceputul anilor '90.

27.01.2009, 19:23 627

Octavian Cretu, presedintele si actionarul majoritar al Romaqua Group, estimeaza investitiile in grup la mai putin de 3 mil. euro in acest an.

Cel mai mare proiect de investitii, de 40 mil. euro, a fost finalizat la jumatatea anului trecut, odata cu inaugurarea fabricii de bere de la Sebes, care i-a permis producatorului sa intre pe o noua piata.
"Este primul an in care oprim investitiile. Avem noroc ca productia nu s-a diminuat in acest an - nu am fost nevoiti sa luam aceasta masura", a declarat Cretu.
El mizeaza in continuare pe cresterea pietelor pe care activeaza grupul - cea a bauturilor racoritoare si a berii, insa spune ca Romaqua inregistreaza pierderi financiare mari din cauza deprecierii leului.
"Problema cea mai mare cu care ne confruntam este lipsa de reactie a BNR la deprecierea accelerata a leului, aceasta loveste toata industria locala", a afirmat Cretu.
El este de parere ca iesirea din criza se poate face doar prin interventia statului, cu masuri corecte de sprijinire a economiei.
"Dobanda trebuie sa scada, asa cum se intampla in restul Europei. Daca statul nu va lua masuri bune de sprijinire a economiei, am putea ajunge in aceeasi situatie dificila de la inceputul anilor '90", a subliniat el.
Pentru investitia in fabrica de bere, grupul a contractat in 2007 un credit de circa 30 mil. euro de la banca BCR. Aceasta a fost in ultimii ani cel mai mare finantator al grupului. In 2008, actionarii Romaqua au externalizat doua credite, in valoare totala de 75,5 mil. euro, de la BCR catre Erste Bank Viena, actionarul majoritar al bancii BCR.
Reprezentantii producatorului au declarat anterior ca investitiile in fabrica de bere ar putea ajunge la 60 mil. euro, in functie de dinamica pietei.
Principalii actionari ai Romaqua Group sunt Octavian Cretu si Nicolae Palfi. Ei detin impreuna 90% din actiuni, restul fiind impartit intre mai multe persoane, printre care si angajati ai grupului. Cei doi oameni de afaceri si-au majorat anul trecut participatiile in Romaqua, in urma iesirii din actionariat a doi investitori care deti-neau impreuna 30% din titluri.
Cu toate ca resimt efectele inrautatirii conditiilor economice, actionarii grupului nu iau in calcul reducerea numarului de angajati.
"Nu ne gandim sa facem disponibilizari", a declarat Cretu.
In 2007, grupul avea peste 1.500 de angajati.
Romaqua, cu afaceri consolidate de circa 130 mil. euro la nivelul anului 2007, este in prezent cel mai mare imbuteliator de apa minerala de pe piata locala si unul dintre cei mai mari patru producatori de bauturi racoritoare din Romania. Portofoliul de apa minerala cuprinde brandurile Borsec, Stanceni si Aquatique, iar pe piata berii grupul activeaza cu Albacher.
Imbuteliatorul are in plan lansarea pe piata a celui de-al patrulea brand de apa minerala, dupa finalizarea investitiilor intr-o noua unitate de productie de langa Miercurea Ciuc. Locatia achizitionata in 2008 de Romaqua a fost folosita in trecut de catre compania elvetiana Nestle pentru imbutelierea apei Ana Vie. "Exista bani pentru demararea productiei in noua locatie, insa acum suntem in faza de reforare a sursei de apa si nu putem sti sigur cat va dura", a precizat Cretu.
Romaqua este fosta companie de stat Comchim, privatizata in 1991 prin metoda MEBO (Management Employee Buyouts - preluarea companiei de la stat de catre management si salariati). Comchim era la acea data cel mai mare distribuitor de produse chimice si materii prime pentru laboratoare.
In 1998, Romaqua a intrat pe productie prin achizitia unei alte companii de stat, "Regina Apelor Minerale" S.A. din localitatea Borsec (Harghita).
Cretu estimeaza investitiile totale in Romaqua, in ultimii zece ani, la peste 185 mil. euro.
In anul 2007, grupul Romaqua a fost al patrulea mare jucator pe piata bauturilor non-alcoolice, dupa Coca-Cola, Pepsi si European Drinks, potrivit datelor raportate de companii la Ministerul de Finante.
Odata cu lansarea primei sale marci de bere, Albacher, grupul a atacat o piata extrem de competitiva, controlata de multinationalele Heineken, InBev, SABMiller si Carlsberg.
Pentru primul an de operare pe piata berii, tinta producatorului Borsec este sa ajunga la o cota de piata de 4-5%.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO