Companii

Octavian Cretu devine al doilea producator independent de bere

17.03.2009, 14:43 80

Albacher, primul brand de bere din portofoliul Romaqua, lansat pe piata la jumatatea lui 2008, a avut anul trecut vanzari de aproximativ 23 mil. euro si o cota in volum de 2-3% la nivelul intregului an.

Grupul controlat de Octavian Cretu a devenit astfel al doilea mare producator independent de bere din Romania, dupa European Food & Drinks, businessul fratilor Ioan si Viorel Micula.
Romaqua a devansat astfel producatori precum Albrau Grup (brandurile Coroana, Zimbru), Bermas Suceava (Bermas, Caliman si Suceava) sau Robema Teleorman (Robema si Barley), pe o piata cu un volum total de vanzari de 20,2 de milioane de hectolitri estimata la 1,7 miliarde de euro.
Investitiile in brandul Albacher in 2008 au fost de circa 15 mil. euro (valoare rate-card), suma care include mixul de promovare a noului produs si investitia in dezvoltarea ambalajelor pentru bere.
Pariul pe bere, o piata cu o valoare aproape de doua ori mai mare decat cea a bauturilor non-alcoolice, a contribuit cel mai mult la cresterea de 45% a vanzarilor grupului Romaqua in 2008 fata de anul anterior, in conditiile in care apa minerala si sucurile din portofoliu au inregistrat un avans de 20% in acest interval, potrivit datelor furnizate de companie.
"In 2008, cifra de afaceri consolidata a fost de 478,2 mil. lei (130 mil. euro), in crestere cu 45%. Ritmul de crestere s-a datorat in principal intrarii pe piata berii cu brandul Albacher, in urma unei investitii greenfield in valoare de 40 mil. euro (fabrica de la Sebes - n. red.)", au declarat reprezentantii Romaqua Group SA Borsec.
Albacher este in prezent al treilea brand din portofoliul Romaqua, dupa ponderea in vanzari, dupa apa minerala Borsec si sucurile Giusto.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO