Companii

O premieră: Primii cinci traderi de cereale din România, companii multinaţionale, au raportat profit în 2017

O premieră: Primii cinci traderi de cereale din...

Autor: Roana Rotaru

15.06.2018, 00:07 2466

Top 5 cei mai mari jucători din co­merţul cu cereale, respectiv Ameropa (El­veţia), ADM (SUA), COFCO (China), Cargill (SUA) şi Glencore (Elveţia), au raportat profit în Ro­mânia în 2017, potrivit datelor publice, o situaţie surprinzătoare în con­diţiile în care în ultimii ani marii jucători erau abonaţi la raportat pierderi.

 În 2017, cele cinci multinaţionale au ra­portat la Fiscul românesc un profit net cumulat  de 71,1 mil. lei, faţă de o pierdere  de aproape 19 mil. lei în 2017. „Tradingul nu e matematică. Trebuie să accepţi că sunt şi ani în care nu faci profit. Marjele au scăzut şi trebuie să te chinui pentru fiecare cantitate colectată. Rezultatele com­paniilor de anul trecut arată cât de bine s-au adaptat la noile condiţii comer­ciale din România“, a spus traderul Sergiu Gorban, proprietarul Transyl­vania Invest din Arad.

Americanii de la ADM şi Cargill au raportat pierderi în 6 din ultimii 10 ani, în timp ce pentru ceilalţi jucători din top, pierderile erau sporadice, potrivit datelor publice. „Bănuiesc că or fi renunţat la optimizarea fiscală de raportează profit, adică nu îşi mai duc profitul în ţările unde au cele mai mari facilităţi fiscale“, a spus un specialist în agrobusiness. Cu o cifră de afaceri de aproape 3 mld. lei în 2017, elveţienii de la Ameropa Grains au ajuns liderii comerţului cu cereale, detronându-i pe americanii de la ADM România Tranding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO