Companii

O parte din turistii romani incerca si escapade mai exotice

30.04.2001, 00:00 60



V-ati saturat de vacantele clasice la mare sau la munte? Doriti sa mergeti la un safari in Africa sau la vanatoare de struti in Patagonia?

Daca da, nu este nici o problema, agentiile de turism din Romania au pregatite o multime de oferte pentru cele mai variate sejururi, atat individuale, cat si de grup.

Deja ofertele agentiilor sunt pline de nume care, pentru un turist obisnuit, trebuie cautate in atlasul geografic, precum Seychelles, Republica Dominicana, Reunion sau Polinezia.

Pe de alta parte, clientii cu experienta in domeniul destinatiilor exotice au devenit mai pretentiosi, solicitand programe din ce in ce mai neobisnuite.

Cu ocazia recent incheiatului Targ National de Turism (organizat la Romexpo in perioada 26-29 aprilie), Ziarul Financiar a intrebat pentru dumneavoastra reprezentanti ai mai multor agentiii de turism pe unde mai pleaca romanii.



Cele mai traznite cereri pe care le-au primit tour-operatorii romani

"Poate cel mai deosebit sejur pe care l-am organizat a fost o luna de miere pentru un cunoscut personaj al lumii mondene in insulele Seychelles. Pretul intregului pachet s-a apropiat de 20.000 de dolari", a declarat Ziarului Fianciar Cristina Irimia, director de marketing la J'Info Tours.

"O alta cerere interesanta a venit din partea unui grup de 15-20 de persoane care a dorit sa-si petreaca revelionul in Indonezia", completeaza Irimia.

De altfel, se pare ca agentia J'Info Tours s-a specializat in organizarea de petreceri de sfarsit de an in locatii speciale. Prima oferta de deplasare intr-o destinatie exotica a fost lansata in urma cu 5 ani, fiind vorba de un revelion in Kenya.

Bracha Blecher, director executiv al Nova Tours Ltd., a declarat pentru Ziarul Financiar ca "o cerere poate nu atat de exotica, cat deosebita, a venit din partea unui cuplu care, dupa ce s-a plimbat pe tot teritoriul Statelor Unite, a dorit sa admire cascada Niagara din elicopter. Doar acest capriciu costa 800 de dolari".

Reprezentantii agentiilor declara ca exista suficienta cerere pentru destinatiile exotice, singura problema fiind situatia economica actuala, care nu permite multor persoane sa plateasca tarifele acestor sejururi.

Pretul unui concediu extrem poate ajunge chiar la 5.000 de dolari, in cazul deplasarilor individuale, ceea ce nu este la indemana oricarui roman.

Dar, cu toate acestea, din ce in ce mai multe agentii de turism lanseaza proiecte destinate amatorilor de senzatii tari. De asemenea, firmele romanesti, in colaborare cu tour-operatori din strainatate, pot oferi la cerere orice doreste clientul, care isi poate stabili singur programul sejurului.

"Practic, putem satisface orice ne cer clientii, prin intermediul partenerilor externi", declara si Anca Moraru, angajat in cadrul departamentului de outgoing al agentiei Simpa Turism.

"Daca unul dintre cei care ne solicita serviciile isi doreste o escalada pe Kilimanjaro sau sa vaneze pinguini in ?ara de Foc, agentia noastra discuta cu un tour-operator partener care activeaza in zona respectiva.

Acesta ne propune un program eventual care poate fi adaptat in functie de preferintele clientului. Bineinteles ca si pretul va fi modificat in consecinta, dar pana acum nu am avut cereri extraordinare", conchide Anca Moraru.

Pe de alta parte, Radu Modoi, director general al Travel House, ne-a declarat ca inca nu s-a intalnit cu pretentii ciudate. "Agentia noastra se adreseaza in principal sectorului corporate, adica turismul de afaceri.

Pentru clientii nostri am introdus si sejururi in destinatii exotice, precum insulele Maldive sau Thailanda, dar cererile s-au limitat la programul stabilit de agentie", a spus Modoi.



Turistii vor sa mearga in locuri noi

"Fiind o agentie noua (lansata in urma cu un an), nu prea am avut cereri deosebite, dar pentru a acoperi toate eventualele cereri ale clientilor, am introdus si programe in zone mai putin cunoscute turistilor romani, cum ar fi Chile sau Kenya.

De fapt, m-am gandit ca sunt niste locatii extraordinar de frumoase care merita sa fie popularizate si in Romania, astfel ca am scos unele oferte experimentale", ne-a spus Leontina Baba, seful departamentului de turism din cadrul agentiei Gelsor Travel&Tours.

Sunt cautate astfel de destinatii? Ati fi mirati sa aflati ca da? "Primele oferte care s-au epuizat au fost chiar sejururile in locatii exotice. Este inca prea devreme sa afirm ca vom vinde toate locurile disponibile, dar se observa o schimbare in atitudinea cllientilor.

Se pare ca turistul roman s-a plictisit de destinatiile deja clasice, precum Antalya, Italia, Spania sau chiar Egipt si doreste sa incerce noi experiente", a adaugat managerul Gelsor T&T.





Cat ne costa un sejur la mare?



Daca pentru destinatiile exotice exista cerere, dar nu prea sunt bani, care ar fi situatia turismului autohton. Cu ocazia deschiderii Targului National de Turism, ministrul turismului, Dan Matei Agathon a lansat deviza: "Sa redescoperim Romania".

Ce vom face la vara, in conditiile in care, la concurenta cu litoralul romanesc se afla ofertele pentru concedii in Turcia, Grecia, Cipru, Maroc, Croatia, Franta.

Un concediu de o saptamana pe litoralul Marii Negre va costa, in perioada de varf de sezon, in jur de sase milioane de lei de persoana, suma care include cazarea la un hotel de doua stele si trei mese pe zi, conform ofertelor expuse de agentiile de turism.

Tarifele de cazare variaza de la 160.000 lei la 450.000 lei pe zi, in functie de statiune, in timp ce pentru masa preturile se situeaza in jurul a 250.000 lei pe zi.

In cazul hotelurilor de trei stele, sase nopti de cazare costa intre patru si cinci milioane de lei, pentru pensiunea completa fiind prevazute preturi in jurul a 250.000-350.000 lei pe zi de persoana.

Spre exemplu, tarifele agentiei Magellan Turism, valabile pentru hoteluri de doua stele din statiunea Neptun-Olimp, ajung in varf de sezon la circa 2,3 milioane lei pentru sase nopti, la care se adauga contravaloarea micului dejun, de 60.000 lei pe zi si cea a dejunului sau cinei, de 95.000 lei pe zi.

Cazarea la hotelul Flora din Mamaia costa, pentru acelasi numar de nopti, circa 2,1 milioane lei, plus circa 180.000 lei pe zi reprezentand doua mese, potrivit ofertei aceleiasi agentii.

Oferta agentiei bucurestene Simpa Turism prevede pentru zece nopti la hotelul Apollo din Mamaia (de trei stele) un pret care variaza intre 1.790.400 si 4 milioane de lei, in functie de perioada.

Daca prefera statiunea Neptun, clientul Simpa Turism poate opta pentru hotelul Miorita (3 stele) sau Prahova (de doua stele), unde tarifele pentru sase nopti variaza intre 1,7-3,2 milioane de lei, respectiv 839 de mii - 1,8 milioane.

ai Prestige Tours Bucuresti incearca sa atraga turistii cu un pret de circa 1,7 milioane lei pentru cazarea la hotelul de doua stele Muntenia din Olimp. In acelasi timp, cazarea la hotelul Panoramic de trei stele din aceasi statiune costa 4,7 milioane lei, plus 350.000 lei pe zi pentru pensiune completa.

Totusi, conditiile oferite de hotelurile de pe litoralul romanesc nu se compara cu cele din Grecia sau Turcia, la aproximativ aceleasi preturi, afirma atat tour-operatorii romani, cat si turistii care au vizitat alte plaje.





7 motive pentru a traversa Pamantul



1. Pentru a vedea paradisul. Insulele Seychelles sunt considerate atat de turisti, cat si de organismele internationale (UNESCO) adevarate Gradini ale Paradisului. Pe langa plajele insorite si privelistile deosebite, in aceste zone se pot vedea o sumedenie de pasari si animale rare.

2. Pentru a sta in copaci de patru stele. In anumite zone sunt amenajate bungalow-uri lacustre sau cabane situate in arbori imensi, care ofera toate facilitatile pentru un confort maxim.

3. Pentru ca suna extraordinar sa povestesti prietenilor ca ti-ai facut vacanta in Caraibe sau in Madagascar. Iar peste ani, cand granitele nu vor mai exista, iar oamenii vor popula Luna sau Marte, va fi o placere sa privesti pozele ingalbenite de vreme amintindu-ti locurile vizitate.

4. Pentru ca in aceste spatii paradisiace functionaza din plin principiul "clientul nostru, stapanul nostru". Spre deosebire de gazdele din Romania, in insule "bastinasii" sunt constienti de faptul ca cea mai mare parte a veniturilor lor sunt obtinute din turism, astfel ca orice dorinta a unui vizitator strain este indeplinita cu multa promptitudine.

5. Pentru a cunoaste un alt tip de oameni. Pe langa clipele de relaxare si plimbarile in locuri noi, o noua cultura si atitudinea locuitorilor pot contribui la buna-dispozitie. In Peru, Chile sau Indonezia, exista o multime de locuri incarcate de istorie, care trebuie neaparat vizitate. De asemenea, cultura si arhitectura Extremului Orient prezinta o sumedenie de caracteristici interesante.

6. Pentru ca un revelion petrecut in zona tropicelor este deosebit. Te intorci la prieteni si colegi bronzat, povestindu-le cum ai suferit din cauza caldurii excesive, in timp ce ei au tremurat in apartamentele proprii. Pe de alta parte, se poate sa existe unele probleme de adaptare termica, la intoarcerea in tara.

7. Ultimul motiv, dar nu cel din urma ar putea fi intrebarea "De ce NU?". Cunosti locuri noi, oameni noi, te bucuri de extraordinare momente de relaxare si acumulezi o gramada de informatii pentru a le povesti nepotilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO