Companii

O noua miza pentru investitori: cazinourile interbelice

14.02.2003, 00:00 64

Companiile straine au inceput sa se intereseze de cazinourile din perioada interbelica, dupa ce Ministerul Turismului a anuntat ca intentioneaza sa lanseze un program prin care sa reabiliteze aceste active.
"O firma austriaca si una din Statele Unite s-au aratat interesate de preluarea operarii cazinourilor incluse in acest program. Cel din Constanta este cautat in special, de acesta interesandu-se si niste investitori turci", au declarat surse din Ministerul Turismului.
Ministerul va lansa in acest an programul "Reabilitarea cazinourilor din perioada interbelica", prin care cazinourile din Constanta, Sinaia, Vatra Dornei, Herculane si Slanic Moldova vor fi incluse in circuitul turistic international.
Pentru moment, oficialii ministerului incearca sa identifice proprietarii cladirilor pentru a negocia cu acestia. Pe de alta parte, ministerul intentioneaza sa propuna conditii fiscale mai lejere pentru cazinourile incluse in acest program, au mai spus sursele citate.
Afacerea jocurilor de noroc este un sector important al economiei mondiale, metropole ca Monte Carlo sau Las Vegas fiind vizitate anual de milioane de jucatori, astfel ca, pe langa proprietarii cazinourilor, din aceasta industrie au de profitat toate sectoarele turismului, in special hotelurile si restaurantele de lux.
De altfel si in Bucuresti hotelurile de patru si cinci stele incaseaza venituri semnificative de pe urma asa-numitilor "turisti de cazino". De obicei cetateni de origine israeliana, acest gen de turisti vin in week-end-uri la hotelurile de lux din Capitala pentru a chesltui cateva mii de dolari la cazinouri.
In Romania, mai sunt operationale acum doar zece cazinouri, fata de 20 in 1995, toate fiind localizate in Bucuresti. Dintre acestea, cinci (Palace si Blindo, cele doua cazinouri de la Marriott si Hilton) sunt detinute de investitori israelieni, Princess de turci, Plaza de libanezi, iar Astoria si Est de ciprioti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels