Companii

O mână de tranzacţii mici au „dezmorţit“ piaţa vinului anul trecut

O mână de tranzacţii mici au „dezmorţit“ piaţa...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

12.03.2024, 00:07 1033

Patru tranzacţii semnate de trei cumpărători au marcat piaţa vinului anul trecut, iar în unul dintre deal-uri actor principal este chiar unul dintre cei mai mari cinci jucători ca cifră de afaceri, arată o analiză a ZF.

Sectorul vinului este dominat de afaceri controlate de antrepre­nori, de oameni pasionaţi de vin şi sunt puţine grupuri internaţionale care au investit pe piaţa locală. În plus, în ultimii ani antreprenori cunoscuţi pentru businessuri din cu totul alte domenii s-au lăsat „seduşi“ de licoarea lui Bachus şi au deschis astfel de afaceri.

„Investiţia într-o industrie este atractivă dacă acea industrie produce profit imediat sau pe termen mediu. Iar profitul să fie mai mare decât rată dobânzii capitalului investit în depozite bancare. Plecând de la această regulă fundamentală a investiţiilor de capital, sunt oarecum de neînţeles acţiunile unor mari companii de a cumpăra podgorii şi crame în România. Afirmăm această nedumerire deoarece industria productivă viti-vinicolă din România este sufocată de presiuni legislative şi fiscale din cauza cărora profiturile nete ale producătorilor sunt la limita subzistenţei astăzi“, spune Gabriel Roceanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Export­atorilor de Vinuri din România (APEV).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO