Companii

O enigmă care vine din lipsă de strategie. Cu deficit de 6 miliarde de euro din sectorul agroalimentar, Ministerul Agriculturii nu ştie cine sunt cei mai mari exportatori de alimente

O enigmă care vine din lipsă de strategie. Cu deficit...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

24.09.2023, 12:03 222

Ministerul Agriculturii recomandă trimiterea unei solicitări la INS pentru a afla cine sunt cei mai mari exportatori de alimente INS nu poate furniza date referitoare la cât exportă fiecare companie şi cât din exporturi reprezintă alimente  În top zece exportatori din industria alimentară doar trei au în portofoliu doar produse alimentare de bază, restul având şi detergenţi, cereale sau produse destinate industriei farmaceutice.

Deficitul comercial al României în ceea ce priveşte produsele ali­mentare (exlusiv cereale, seminţe sau animale vii) ajunge anual la aproape 6 miliarde de euro, iar an de an decalajul dintre importuri şi exporturi se măreşte, deşi se văd în cifre timid şi eforturile producătorilor locali de a acoperi şi alte pieţe.

Cu toate acestea, Ministerul Agri­culturii nu ştie cine sunt cei mai mari exportatori de alimente din România, adică firmele care reuşesc să menţină pe plus exporturile României şi care pot fi un start pentru reprezentanţii ministerului în realizarea unei strategii pentru produsele „made in Romania“ care pot ajunge pe plan extern. Cine exportă, ce exportă, cât exportă şi unde?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO