Companii

Numărul firmelor nou înfiinţate în domeniul comerţului, la minimul ultimilor cinci ani

Numărul firmelor nou înfiinţate în domeniul...

Autor: Cristina Bellu

31.10.2017, 12:00 151

Iniţiativa antreprenorială din România în domeniul comerţului cu amănuntul sau cu ridicata a înregistrat un declin în ultimii perioadă, astfel că numărul de firme (SRL) şi de PFA în acest sector a ajuns la 22.551 anul acesta, în comparaţie cu ultimii cinci ani unde media se situa în jur de 26.900, aşa cum reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), intrepretate de REGnet.ro.

Deşi în România se poate remarca un interes crescut în ce priveşte înfiinţarea firmelor şi PFA-urilor în comerţ online, totuşi, în domeniul comerţului privit în ansamblu se poate constata un minim al ultimilor cinci ani, explică Cristian Bărcan, fondator al REGnet.ro, companie specializată în înfiinţări şi modificări de SRL şi PFA.

Comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2016, numărul firmelor înfiinţate în domeniul comerţului cu ridicata sau cu amănuntul, precum şi în repararea autovehiculelor şi motocicletelor, a scăzut cu peste 12,6%, în condiţiile în care în ultimii cinci ani domeniul era cel mai căutat de antreprenori, arată studiul realizat de REGnet.ro.

Cele mai multe înfiinţări de firme au fost în 2014 cu 30.062 înregistrări, iar cele mai puţine în 2017 cu 22.551 înregistrări.

(Sursa: REGnet.ro)

Analiza REGnet.ro mai evidenţiază faptul că iniţiativa antreprenorială (SRL) este dominată de bărbaţi cu 63,17%, restul de 36,83% fiind femei, iar în cazul PFA proporţiile se păstrază cu 60,69% bărbaţi şi 39,31% femei.

În acelaşi timp, rata de supravieţuire a unei afaceri în România este de 52,7%. Acest lucru înseamnă că aproximativ una din două afaceri reuşesc să rămână în picioare, potrivit calculelor REGnet.ro realizate pe baza datelor ONRC din ultimii 25 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO