Companii

Numarul consumatorilor eligibili de gaze se va dubla in acest an

22.01.2004, 00:00 22



Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) estimeaza ca va acredita in acest an 100 de consumatori eligibili, numar aproape dublu comparativ cu cei care au obtinut acest statut anul trecut, cand au fost 54, potrivit Mediafax.



Cresterea numarului de actori pe piata libera a gazului are in loc in contextul in care gradul de liberalizare va fi ridicat de la 30% la 40% in acest an, potrivit unei decizii luate recent de ANRGN.



Consumatorii eligibili sunt acei consumatori care pot negocia direct cu producatorul sau furnizorul pretul si cantitatea ce urmeaza a fi livrata sub pretul stabilit pentru consumatorii captivi in reteaua de distributie. Ponderea eligibililor in cererea totala de gaze de pe piata interna reprezinta gradul de deschidere al pietei. In acest moment, la nivel european exista tendinta de presiune catre o liberalizare completa si din ce in ce mai rapida a pietelor nationale de energie (inclusiv de gaze) in vederea crearii unei piete unice.



Autoritatile romane, aflate in negocieri de aderare cu organismele Uniunii Europene, au in vedere o liberalizare completa a pietelor de enrgie si gaze pana in 2007.



Cantitatea de gaze naturale destinata consumului pe piata libera a fost stabilita in acest an la 7,32 miliarde metri cubi, in comparatie cu 4,8 miliarde metri cubi in 2003.



Pentru a deveni consumatori eligibili, societatile trebuie sa aiba un consum anual de gaze naturale de peste 4 milioane de metri cubi, sa poata fi actionate in justitie in nume propriu, sa achite integral facturile pentru gazele naturale contractate si sa prezinte bonitate financiara.



Restul consumatorilor primesc gaze naturale la un pret fix reglementat de ANRGN.



Liberalizarea pietei de gaze naturale a inceput in luna august a anului 2001, cand ANRGN a stabilit gradul initial de deschidere a pietei la 10% din consumul total aferent anului 2000. Un numar de 17 agenti economici au fost acreditati drept consumatori eligibili.



Pentru anul 2002, gradul de deschidere a pietei interne de gaze naturale a fost majorat cu 25%.



Piata de gaze din Romania, cea mai mare din Europa Centrala si de Est, inregistreaza in consum anual in crestere catre 18 miliarde metri cubi de gaze. Cei trei producatori interni, Romgaz, Petrom si compania americana Amromco, au acoperit anul trecut in proportie de circa 70% cererea interna, restul fiind asigurat din importuri de le concernul gazier rus Gazprom. Compania rusa este angrenata in procesul de privatizare al distributiilor de gaze Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, respectiv al celei mai mari companii romanesti - SNP Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO