Companii

Noile tendinte in finisaje: Placile din cuart de 2.500 de euro/mp inlocuiesc granitul

Noile tendinte in finisaje: Placile din cuart de 2.500 de euro/mp inlocuiesc granitul

Dan Serv distribuie materiale din pietre semipretioase precum aragonitele, malachitele sau cuartitele, care pot ajunge la circa 3.500-4.500 de euro/mp

26.05.2008, 00:36 258

Cuartul, onixul, aragonitul sau malachitul au detronat in locuintele de lux materiale clasice precum placile ceramice, marmura sau granitul, potrivit reprezentantilor companiilor de profil prezente la targul Construct Expo Ambient, care are loc la Romexpo intre 21 si 25 mai.
"O chiuveta din piatra Karina sau Transilvania, extrasa din carierele pe care le avem in Romania si prelucrata ulterior manual in China costa in medie 2.000 de euro, in timp ce o cada din acelasi material poate sa ajunga la 11.000 de euro", a declarat pentru ZF Rabin Machany, directorul general al Resido Industrie si Constructie, producator de materiale pentru finisaje din piatra calcaroasa si granit. Resido Industrie si Constructie, filiala locala a grupului israelian Milomor, detine cinci cariere de piatra in Transilvania si intentioneaza sa deschida inca doua anul acesta.
"Am investit pana in prezent circa 20 de milioane de euro pe piata locala de la intrarea in 2004 si vom continua sa ne extindem numarul de cariere. Estimam ca valoarea subsidiarei locale se ridica la circa 60 de milioane de euro", explica Machany.
Resido a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 11 milioane de euro si a exportat circa 28% din productie, urmand ca anul acesta sa ajunga la o pondere a exportului de 40%.
Grupul Resido distribuie placi din cuart pentru finisaje interioare marcile Caesarstone si Concetto, al caror pret variaza intre 150 de euro/metrul patrat- pentru brandul Caesarstone - si ajunge la circa 2.500 de euro/metrul patrat - pentru produsele Concetto. "Avem 50 de puncte de distributie in toata tara si oferim circa 70 de nuante de placi din cuart, produse in Israel", afirma Machany. Daca in ultimii doi ani au crescut foarte mult vanzarile de placi ceramice cu cristale Swarowski, in 2008 companiile de profil au introdus ceramica ce imita tapetul sau cea cu suprafata metalizata.
"In ultimii doi ani au crescut puternic vanzarile de materiale din pietre semipretioase precum aragonitele, malachitele sau cuartitele, care pot ajunge la circa 3.500-4.500 de euro pe metrul patrat, situatie pe care am resimtit-o la magazinul pe care il avem in Calea Victoriei. Daca anul trecut s-au vandut foarte mult placile ceramice cu cristale Swarowski, in 2008 au crescut vanzarile de ceramica ce imita tapetul sau metalul", spune Dan Dobrescu, directorul general al Dan Serv Trading, companie care importa gresie, faianta, granit, marmura si piatra recompusa. Pretul unei placi ceramice cu cristale Swarowski ajunge la circ 150-180 de euro, in timp ce ceramica care imita tapetul are un pret mediu de 80 de euro/metrul patrat.
Compania Dan Serv estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 6 milioane de dolari, in crestere cu 50% fata de anul trecut, datorita cresterii vanzarilor de materiale de finisaje din piatra.
Cresterea vanzarilor de materiale de constructii din calcar, granit si marmura a fost resimtita si de Titan Mar, companie detinuta de familia Videanu, care isi relocheaza in prezent activitatile de productie in afara Capitalei, in comuna Chiajna, in urma unei investitii de sase milioane de euro.
"Peste 95% din vanzarile noastre sunt derulate catre clientii Business to Business, reprezentat de companii de constructii si dezvoltatori imobiliari. Anul acesta am introdus doua noi game de produse din onix si granit albastru, care pana in prezent s-au vandut foarte bine", spune Vlad Perceac, directorul de marketing al Titan Mar.
Printre cele mai importante proiecte in care a livrat Titan Mar produse se numara Baneasa, din nordul Capitalei, Sema Parc, Opera Center, Hotel Ramada Sibiu, River Plaza Mall din Ramnicu-Valcea si Construdava Impact.
Construct Expo Ambient reuneste peste 700 de firme din 19 tari, respectiv: Australia, Austria, Bulgaria, China, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Moldova, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Spania, Statele Unite, Turcia, Ucraina sau Ungaria, iar suprafata ocupata este de circa 46.000 de metri patrati. In cadrul targului sunt prezentate produse din tamplarie, usi, ferestre, materiale pentru finisaje, compartimentari interioare, adezivi si piese de asamblare, decoratiuni interioare si corpuri de iluminat, amenajari exterioare si edilitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO