Companii

Noile segmente de piata duc Albalact la 70 mil. euro

Noile segmente de piata duc Albalact la 70 mil. euro

Raul Ciurtin, presedintele si unul dintre actionarii Albalact

09.01.2008, 17:46 96

Raul Ciurtin, presedintele producatorului de lactate Albalact, care detine marcile Zuzu si Fulga, estimeaza ca piata lactatelor va depasi in aproximativ trei ani pragul de 2 miliarde de euro, in conditiile in care la sfarsitul anului trecut piata a atins valoarea de un miliard de euro
"Piata lactatelor va creste in 2008 cu peste 25%, pastrand ritmul de anul trecut, iar in urmatorii trei ani va trece de 2 miliarde de euro", a declarat Raul Ciurtin, presedintele si unul dintre actionarii Albalact. Astfel, potrivit ritmului de crestere estimat de Ciurtin, la finele lui 2008 piata lactatelor va ajunge la 1,3 miliarde de euro, pe baza cresterii consumului, in special pe segmentul iaurturilor, dar si a cresterii pretului produselor ca urmare a scumpirii materiei prime.
"La nivel european piata lactatelor experimenteaza o criza in ceea ce priveste materia prima si din aceasta cauza pretul laptelui a crescut anul trecut pe plan local cu peste 35% comparativ cu 2006. Cu siguranta preturile se vor mentine mari si anul acesta si vom fi nevoiti sa marim si noi preturile produselor finite", a spus Ciurtin.
Presedintele Albalact a mentionat ca va continua sa investeasca si in acest an in dezvoltarea fermelor pentru a asigura fluxul necesar de materie prima. Pentru 2008, Albalact are planificate investitii de aproximativ 7 milioane de euro pentru marirea capacitatii fermei din Vaidei, Hunedoara, si pentru construirea unei noi ferme in acelasi judet, care va permite anul viitor realizarea unei productii de 50-60.000 de litri de lapte pe zi in fermele proprii.
"Este o decizie strategica sa investesti in dezvoltarea productiei de lapte ca materie prima, in conditiile in care preturile sunt din ce in ce mai mari din cauza lipsei de lapte", a explicat reprezentantul companiei.
Compania din judetul Alba, care anul trecut a finalizat investitii in valoare de peste 10 milioane de euro pentru construirea unei noi fabrici de produse lactate in Alba-Iulia, a alocat de asemenea un milion de euro pentru a incepe in luna martie a acestui an productia de branzeturi sub brandul Albalact in prima fabrica detinuta.
Tot in 2007, actionarii Albalact au propus numirea lui Mihai Miron, fondatorul producatorului din industria farmaceutica Europharm, in cadrul Consiliului de Administratie al companiei. Mutarea urmeaza sa sustina intrarea Albalact pe segmentul de mancare pentru copii, piata pe care fondatorul Europharm o cunoaste foarte bine, omul de afaceri detinand o fabrica de lapte praf si o ferma de mari dimensiuni, in judetul Alba.
In urma investitiilor pe care le va derula in cursul acestui an si a lansarii de noi game de produse, producatorul estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro, ceea ce ar reprezenta o crestere de peste 50% fata de 2007, potrivit estimarilor ZF. Raul Ciurtin nu a precizat care a fost cifra de afaceri inregistrata de Albalact in 2007, insa estimarile anterioare ale companiei indicau un rulaj de 42 de milioane de euro pentru anul trecut.
Albalact (ALBZ) este listata pe Bursa Rasdaq si are o capitalizare de 114 milioane de euro, ultima tranzactie fiind realizata la pretul de 0,625 lei pe actiune, in scadere cu 3,8% fata de sedinta precedenta.
Compania este detinuta in proportie de peste 50% de Petru Ciurtin si Raul Ciurtin, cei mai importanti actionari minoritari fiind fondurile de investitii RC2 si Julius Baer cu 13%, respectiv 5% din titlurile companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO