Companii

Noile locuinte ridica piata de betoane la 350 mil. euro

25.02.2008, 20:32 41

Consumul de betoane a inregistrat in ultimii ani o crestere medie de 15-20% si va ajunge anul acesta la circa 350-370 mil. euro, datorita investitiilor din sectorul rezidential si orientarii consumatorilor catre statii de betoane si mai putin catre cimentul la saci.
Piata de betoane, una dintre cele mai fragmentate din industria constructiilor, va cunoaste o dezvoltare continua in urmatorii ani, odata cu intensificarea ritmului de constructie si cresterea manoperei. Astfel, tot mai multi constructori vor apela la statii de betoane care sa livreze rapid produse direct pe santier.
"Viitorul pietei de constructii sunt statiile de betoane, pentru ca metoda clasica cu saci de ciment nu va mai fi rentabila in conditiile in care cresc costurile cu forta de munca. In tarile dezvoltate doar 10% din vanzarile de ciment se fac in saci, restul se indreapta catre statiile de betoane", spune Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding. In prezent, circa 50-70% din vanzarile de ciment se deruleaza la saci.
Pe piata de betoane activeaza in prezent circa 250-300 de companii, primul pas catre reglementarea acestui sector fiind derulat odata cu infiintarea Asociatia Producatorilor de Betoane din Romania (APBR), o organizatie patronala si profesionala care reuneste in prezent sase producatori de betoane: Alas, Carpat Beton, Holcim, General Beton, Lafarge Agregate si Betoane si Readymix. Acestia detin aproximativ 70 de statii de betoane in toate regiunile tarii si au, potrivit estimarilor APBR, circa 30% din piata de betoane.
Piata de betoane a ajuns anul trecut la circa 300-320 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent. "Din estimarile noastre, la nivel de tara au fost vandute aproximativ 10 milioane de metri cubi in 2007, in crestere cu circa 20% fata de 2006. In 2008 apreciem o crestere similara de 15-20% a pietei/volumelor", a declarat Bruno Roux, presedintele APBR.
Deficitul de locuinte, estimat la nivel national la circa un milion de spatii locative, i-a determinat pe jucatorii de profil sa anunte investitii masive in extinderea retelelor de statii de betoane. "Dezvoltarea pietei constructiilor pe segmentul rezidential a influentat pozitiv industria noastra, dar la aceasta s-au adaugat preferinta utilizatorilor finali de a cumpara betonul gata preparat in statiile de betoane si conditiile climaterice favorabile pe tot parcursul anului trecut", spune Roux.
Reprezentantii APBR estimeaza pentru anul 2008 o crestere similara de 15-20% a pietei si a volumelor de betoane, in conditiile in care segmentul rezidential din principalele orase ale tarii se anunta in continuare extrem de dinamic, iar unele proiecte de infrastructura se asteapta sa demareze in a doua parte a anului.
Cea mai mare cerere de betoane este in Capitala, insa odata cu maturizarea pietei imobiliare, investitiile s-au intensificat si in orasele mari din provincie. "Bucuresti este zona care concentreaza in continuare cea mai mare cerere de betoane, dar putem mentiona aici si Timisoara, Arad si Oradea in vestul tarii, Sibiu, Cluj si Brasov in centru, precum si Iasi, Constanta in est", explica Roux.
Potrivit lui, piata de betoane este afectata in prezent de forta de munca deficitara, multitudinea reglementarilor privind operarea statiilor si lipsa controlului in ceea ce priveste implementarea legislatiei existente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO