Companii

NEPI a luat de la Garanti 20 mil. € pentru refinanţarea mallului din Galaţi

NEPI a luat de la Garanti 20 mil. € pentru...

Autor: Cristi Moga

25.03.2014, 00:03 435

Fondul sud-african de investiţii NEPI, care în toamna anului trecut a finalizat din fonduri proprii construcţia cen­tru­lui comercial Shopping City Galaţi, a obţinut în luna fe­bruarie un împrumut de 20 de milioane de euro pentru refi­nan­ţarea parţială a acestei investiţii printr-un contract semnat pe o perioadă de cinci ani.

NEPI a construit la Galaţi un centru comercial cu o su­prafaţă închiriabilă de 27.000 de metri pătraţi închiriat către companii precum Carrefour, Altex, Domo, Flanco, H&M, C&A, New Yorker, Deich­mann sau CCC, pro­iectul fiind evaluat în prezent la circa 43 de milioane de euro, po­trivit rapoartelor NEPI.

Finanţarea, care acoperă doar jumătate din valoarea pro­iec­tului, arată încă o dată paşii prudenţi pe care băncile îi fac în ceea ce pri­veşte finanţarea sec­torului imobiliar, acesta fiind unul dintre puţinele împrumuturi ob­ţinute de jucătorii din această industrie în ultimul an.

În toamna anului trecut NEPI a mai obţinut un credit de 30 de milioane de euro de la UniCredit Ţiriac Bank pentru re­finanţarea parţială a clădirii de birouri Lakeview din Bu­cureşti, cumpărată din fonduri proprii pentru 61,7 mil. euro.

NEPI se finanţează pentru achiziţii şi dezvoltare în pri­mul rând prin intermediul burselor de valori din Jo­han­nes­burg, Londra şi Bucureşti şi ulterior accesează îm­pru­muturi bancare prin care refinan­ţează parţial aceste in­vestiţii.

NEPI a încheiat anul 2013 având datorii bancare rămase de rambursat cu o valoare de 265,8 mil. euro la o dobândă medie de 4,6% pe an (incluzând costurile de hedging), în condiţiile în care valoarea totală a activelor din România, Slovacia şi Germania a depăşit pragul de un miliard de euro.

În perioada crizei Garanti Bank a fost una dintre cele mai active bănci de pe piaţa locală, majorându-şi cota de piaţă de la 0,6% în 2008 la 2% la sfârşitul anului trecut, evo­lu­ţie ce a propulsat banca din Turcia pe locul 12 în topul acti­velor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO