Companii

Mittal si fiul sau se retrag din Consiliul de Administratie al Sidex

29.09.2005, 19:07 33

Retragerea lui Lakhsmi Mittal, presedintele celui mai mare producator de otel din lume - Mittal Steel, si a fiului sau Aditya Mittal din Consiliul de Administratie (CA) al combinatului de la Galati -Sidex se afla pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, convocate pentru 13 octombrie.

Numarul membrilor in CA ar urma sa creasca astfel de la 5 la 7 prin includerea unor experti europeni in locul celor indieni, cu mandate de patru ani reeligibile.

Conform anuntului de convocare, cei sapte vor fi Roelof Ijsbrand Baan, cetatean olandez, Kumar Arun Prasad Singh si Sudhir Maheswari din India, William Alan Scotting - Australia, Charles Raphael Frank Jr. - SUA, Gerhard Werner Rezn - Germania si Simon Francis Evans - Marea Britanie.

AGA va mai decide ca societatea va avea patru administratori: Baan, Scotting, Renz si Evans, care nu vor fi remunerati.

Aceste miscari au loc in contextul in care Mittal Steel Galati a avut parte de o schimbare la nivel de top management in contextul mai larg al reorganizarii operatiunilor Mittal Steel la nivel mondial. Astfel, operatiunile Mittal Steel din Romania tin de Mittal Steel Europe, una dintre entitatile de business ale grupului.

Sidex Galati a fost achizitionat de catre grupul anglo-indian LNM Holdings, acum parte a corporatiei Mittal Steel, in cadrul unei tranzactii totale de 500 mil. $, din care plata pretului pe pachetul de actiuni se ridica la 70 mil. $.

Indienii au reusit sa restructureze combinatul de la Galati, care inregistra pierderi de un milion de dolari pe zi, si sa-l aduca in postura de cea mai profitabila companie din Romania.

In 2004, Mittal Steel Galati a obtinut un profit net de aproape o jumatate de miliard de dolari (345 mil. euro) la o cifra de afaceri de 2,1 mld. $ (1,69 mld. euro). Ulterior, indienii si-au completat portofoliul in Romania cu Siderurgica Hunedoara, Tepro Iasi, Petrotub Roman si, mai recent, Romportmet Galati pentru circa 47 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO