Companii

Mittal reduce productia de otel de la Galati pentru a face fata scaderii cererii

30.06.2005, 19:33 12

Combinatul siderurgic Mittal Steel Galati, aflat in portofoliul gigantului anglo - indian al otelului Mittal Steel, isi schimba strategia, urmand sa treaca la o reducere de productie a otelului in acest an fata de 2004, ca reactie la scaderea cererii pe plan mondial.

Planul de reducere a productiei la Galati face parte dintr-o masura mai ampla de scadere a productiei Mittal Steel in Europa, dupa ce si alti jucatori precum Arcelor sau germanii de la ThyssenKrupp au anuntat anterior masuri similare.

Initial, conducerea Mittal Steel Galati anunta in prima parte a anului un plan de crestere a productiei stabilindu-si ca obiectiv pentru 2005 atingerea unei cifre de afaceri de 3 miliarde de dolari, valoare mai mare cu un miliard de dolari fata de anul trecut.

"Mittal Steel Galati a dovedit in 2004 ca este in masura sa beneficieze de pe urma conditiilor oferite de piata otelului, ca este foarte flexibil si capabil sa se adapteze cerintelor pietei. In 2005, urmam aceeasi strategie - iar cum piata inregistreaza preturi fluctuante si un nivel ridicat al stocurilor, e firesc ca productia noastra sa se reduca in consecinta, pentru a raspunde situatiei date de raportul dintre cerere si oferta si pentru a mentine stabilitatea preturilor otelului pe piata. Vom avea o perspectiva mai clara asupra modului in care aceasta evolutie va influenta cifra noastra anuala de afaceri in a doua jumatate a anului, cand ne asteptam ca piata sa se stabilizeze", a declarat pentru Ziarul Financiar K. A. P. Singh, director general executiv al companiei. De la 3,7 mil. tone de otel in 2001, Sidex a trecut la o productie de 4,6 mil. tone in 2003, respectiv 5 mil. tone in 2004.

Cotatiile inalte de pe piata mondiala a otelului a propulsat in 2004 afacerile fostului Sidex, care a facut un profit net de circa jumatate de miliard de dolari.

In acest an insa, conditiile de pe piata s-au schimbat. Pretul otelului a scazut, in conditiile in care piata chineza, unul dintre cei mai mari consumatori de profil din lume, a gasit resurse sa-si acopere mai bine cererea din resurse interne, sustin unii analisti.

De frica unei crize, investitorii au inceput sa-si faca rezerve inca din a doua parte a anului.

Reducerea productiei Mittal Steel Galati, care mergea in proportie de doua treimi la export, nu va avea un impact direct asupra personalului companiei, care face parte dintr-un program de restructurare pe termen lung in vederea atingerii mediei de productivitate din Europa Occidentala.

Mittal Steel, cel mai mare producator de otel din lume, a intrat pe piata romaneasca la finele lui 2001 prin achizitia combinatului siderurgic Sidex Galati, in cadrul unei tranzactii de circa 500 de milioane de dolari.

Indienii au reusit sa transforme Sidex Galati, vazuta in 2001 ca o gaura a economiei romanesti - cu pierderi de un milion de dolari pe zi, intr-o mina de profit la mai putin de doi ani de la preluare.

Ulterior, indienii si-au completat portofoliul in Romania cu Siderurgica Hunedoara, Tepro Iasi si Petrotub Roman.

Sidex Galati a fost privatizat de catre statul roman in luna noiembrie a anului 2001, cand grupul LNM, parte acum a Mittal Steel, a preluat de la Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS, actualul AVAS) un pachet de 92% din actiuni intr-o tranzactie cu o valoare de peste 500 mil. $, care a inclus pretul actiunilor si angajamentele de investitii.

Numarul de angajati s-a redus de la 27.000 de angajati in 2001 la circa 18.230 de angajati la finele anului trecut.

LNM s-a angajat sa investeasca aproximativ 351 mil. $ in urmatorii 10 ani, din care investitii tehnologice de 175 mil. $ si investitii de mediu de 76 mil. $, sa asigure un capital de lucru de circa 100 mil. $, in timp ce plata pe pachetul de actiuni detinut de stat se ridica la 70 mil. $. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO