Companii

Miruna Suciu, Musat: Adevarata valoare a privatizarii Muntenia Sud trece de 1 mld. euro

Miruna Suciu, Musat: Adevarata valoare a privatizarii Muntenia Sud trece de 1 mld. euro

Miruna Suciu, avocat partener al casei de avocatura Musat & Asociatii: Negocierile cu statul sunt intotdeauna dificile. In mod particular, concurenta acerba in cazul privatizarii Muntenia Sud a crescut gradul de dificultate in negocieri, situand statul intr-o pozitie privilegiata in care de multe ori, unele aspecte ale privatizarii au fost tratate de catre comisia de privatizare sub semnul 'take it or leave it'.

18.06.2007, 21:03 360

Negocieri dificile cu statul, concurenta acerba, peste 20 de avocati care au lucrat zi si noapte pentru finalizarea contractului si o valoare de peste un miliard de euro, daca se iau in calcul investitiile anuntate, sunt cateva atribute ale privatizarii anului, cea prin care italienii de la Enel si-au insusit "perla coroanei", Electrica Muntenia Sud.
"Daca tinem cont si de investitiile angajate de Enel, tranzactia depaseste cu mult valoarea de un miliard de euro. Categoric este una dintre primele tranzactii ca marime si importanta din ultimii ani consiliata de Musat si Asociatii, pe langa alte tranzactii conciliate in ultimii ani precum privatizarea Sidex si a altor companii siderurgice din Romania, a Bancii Agricole si a Alro", a declarat Miruna Suciu, avocat partener al casei de avocatura Musat & Asociatii si coordonator al echipei de avocati implicate in tranzactia prin care Enel a preluat Electrica Muntenia Sud. Musat a actionat de partea Enel in aceasta privatizare.
Echipa pusa la dispozitia italienilor de catre Gheorghe Musat, fondatorul firmei si unul dintre cei mai cunoscuti avocati de pe piata, a numarat peste 20 de avocati cu experienta in domeniul privatizarii, energiei electrice, dar si in chestiuni precum achizitiile publice, concurenta, litigii, dreptul muncii si altele.
"Tranzactia a presupus o munca asidua, uneori zi-lumina si o imensa munca de documentare, avand in vedere dimensiunile si problematica Muntenia Sud si in general a sectorului energetic, dar si in ceea ce priveste reviziuirea din punct de vedere legal si negocierea documentatiei de tranzactie".
Statul a obtinut pana la urma un pret de 820 mil. euro, din care va incasa 394,8 mil. euro pentru 50% din actiuni, restul fondurilor urmand sa intre in companie sub forma unei majorari de capital. Statul a fost asistat in tranzactie de catre firma de consultanta PwC si de avocatii de la Norton Rose si Radu, Taracila, Padurari, Retevoescu - RTPR.
Semnarea contractului de privatizare a avut loc in urma cu exact o saptamana. Valoarea finala a tranzactiei a constituit o surpriza inca de la momentul anuntului castigatorului, in urma cu aproape un an, avand in vedere ca primele calcule situau compania la o valoare de 400 mil. euro in intregime. La final statul a incasat aceasta suma numai prin cedarea unei jumatati din pachetul de actiuni.
"Negocierile cu statul sunt intotdeauna dificile. In mod particular, concurenta acerba in cazul privatizarii Muntenia Sud a crescut gradul de dificultate in negocieri, situand statul intr-o pozitie privilegiata in care de multe ori, unele aspecte ale privatizarii au fost tratate de catre comisia de privatizare sub semnul "take it or leave it". Reamintim ca opt firme au depus oferte finale si cinci au intrat in cursa finala a selectarii investitorului", spune Suciu.
Fiecare articol din contractul de privatizare este supus unui punctaj. Negocierile cu statul in incercarea de a aduce modificari acestor articole costa puncte care in final separa invingatorul de restul pretendentilor.
"Trebuia sa protejam interesul Enel, fara insa a pierde din competitivitate".
In afara de aceste notiuni strict legale, finalizarea procesului de privatizare a mai fost intarziata de o serie de factori. In primul rand a izbucnit scandalul de spionaj economic in care au fost implicate mai multe persoane incepand cu fostul ministru al economiei si comertului, Codrut Seres, pana la artizanii privatizarii din fostul OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie). Dupa acest episod, a urmat ordonanta prin care 41 de companii din portofoliul OPSPI au trecut la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului). Electrica, implicit Electrica Muntenia Sud se afla printre acele companii.
"Intr-adevar, semnarea contractului a avut loc la un an dupa anuntul castigatorului, desi formal era nevoie numai de o hotarare de Guvern pentru semnarea acestuia", explica Suciu.
Acesta a fost cel mai dificil moment si singurul in care opinia publica s-a intrebat daca mai exista sau nu o vointa reala din partea statului de a finaliza aceasta tranzactie.
Tranzactia de preluare a Electrica Muntenia Sud si mai ales pretul la care s-a facut reflecta un lucru foarte important: o conjunctura extrem de favorabila, care nu va dura pe termen nelimitat, tocmai din acest motiv existand o necesitate de urgentare a proceselor de privatizare.
"Indiferent de obiectivele ce vor figura in cadrul strategiei in domeniu, credem ca aspecte precum liberalizarea pietei de energie si atragerea de investitii in sector, inclusiv prin privatizarea jucatorilor ramasi actualmente in portofoliul statului, nu vor putea fi amanate".
Ea sustine ca este datoria statului de a fructifica aceasta conjunctura favorabila in care este manifestat un interes foarte mare din partea unor investitori straini foarte credibili, in special societati de utilitati cu experienta in domeniu.
"Desigur, pe langa proiectele de privatizare care sunt de asteptat sa continue si sa suscite interesul investitorilor, vreau sa precizez ca segmentul energiei inseamna mult mai mult decat privatizare. Inseamna investitii in proiecte greenfield, dar si pe proiecte de fuziuni si achizitii private, fara implicarea statului sau a companiilor detinute de stat, a caror frecventa si valoare ne asteptam sa creasca in urmatorii ani, in special in sectorul productiei de energie din surse regenerabile cum ar fi energia eoliana, biomasa si, de ce nu, chiar si hidro".
Privatizarea Electrica Muntenia Sud la un pret mare este de asteptat sa ridice si celelalte privatizari din sector.
Enel este un client traditional al Musat si Asociatii inca din 2003, odata cu demararea procesului de privatizare a primelor doua filiale Electrica, respectiv Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
"In ceea ce priveste privatizarea Electrica Muntenia Sud, am asitat Enel in mod constant inca din faza ofertelor neangajante, fiindu-le alaturi pe parcursul tuturor fazelor procesului de privatizare. De asemenea, asistam Enel si in alte proiecte de interes pe piata romaneasca de energie, ce vizeaza nu numai distributia electrica, ci si productia acesteia".
Lucrul cu Enel s-a desfasurat pe baza de onorarii orare, aceasta fiind politica standard la Musat. Firma este clasata in topul primelor cinci firme de avocatura de pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO