Companii

Mircea, Consiliul Concurenţei: Producătorii români care nu se adaptează noului mediu economic vor fi "măturaţi"

Mircea, Consiliul Concurenţei: Producătorii români care nu se adaptează noului mediu economic vor fi "măturaţi"

Valentin Mircea, Consiliul Concurenţei

Autor: Cristina Cuncea - Mediafax

04.04.2012, 14:25 178

Principala problemă a multor producători agricoli din România este că nu s-au adaptat "lumii moderne", iar cei care nu vor face acest pas vor fi "măturaţi", a declarat, miercuri, la conferinţa Mediafax Talks about Competition, Valentin Mircea, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

"Producătorii români din agricultură, de pe tot lanţul de producţie, au rămas atomizaţi, cu capacităţi mici, ceea ce înseamnă eficienţă mai redusă. Ei se plâng foarte mult, dar refuză să se schimbe. Cine spune că este afectat de piaţă trebuie să demonstreze că a făcut tot ce-i stătea la îndemână pentru a avea o afacere modernă", a spus Mircea.

El a arătat că autoritatea de concurenţă analizează cazuri de abuz de poziţie dominantă din partea companiilor mari, dar a adăugat că instituţia nu poate să intervină atunci când cineva doar se plânge că nu-i merge bine deşi nu a făcut niciun efort de îmbunătăţire a activităţii.

"Nu intervenim dacă cineva nu vrea să facă faţă lumii moderne, să aibă o afacere modernă. Dacă a investit, iar cineva l-a nedreptăţit, atunci analizăm. Cine refuză să se schimbe este măturat de pe piaţă, lucrurile aşa au mers peste tot în lume, trebuie învăţată această lecţie", a mai spus Mircea.

Pe de altă parte, Radu Merică, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, a comparat piaţa de retail din România cu diversitatea vehiculelor întâlnite pe şosele, de la căruţe la limuzine.

"Avem şi vânzători ambulanţi, dar şi mari lanţuri de magazine, pe cei din urmă îi poţi controla şi amenda, pe primii mai greu. Decizia finală de cumpărare este a consumatorilor", a spus Merică.

El a arătat că firmele de retail au o imagine destul de proastă din cauza discuţiilor care apar în fiecare an, în special în preajma sărbătorilor, privind mai ales preţurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO